AIK föll i Luleå
Publicerad: 2011-11-05

När AIK och Luleå möts brukar det bli målsnålt. Lördagsmatchen i Coop Arena var inget undantag. En utvisning på Fredrik Svensson i sista perioden fällde avgörandet. I följande powerplay kom Sami Sandell fri och satte i pucken under Fasths högra arm. Nu väntar en hemmamatch mot HV71 måndag innan det det bilr landslagsuppehåll.

Hemmalaget började bäst. Gång på gång blev det tryck i AIK:s zon, vilket tillslut mynnade ut i utvisningar för bortalaget. Men boxplay-spelet fortsatte att fungera bra för AIK. Man tryckte ut Luleå i hörnen och gav Viktor Fasth fritt synfält. Som vanligt när Luleå och AIK möts präglades matchen av mycket skridskoåkning och två täta försvar. Luleå vann skotten i första perioden med 13-5.

AIK:s andra perioder har varit bra i de senaste matcherna. Så också denna gång. Stockholmarna skapade mängder av bra chanser. Närmast kom Kent McDonell som med ett rykande skott i insidan av stolpen. Richard Gynge hade också läge att på straff - sedan Victor Ahlström hakats upp i ett friläge - ge bortalaget ledningen. Men Johan Gustavsson i hemmamålet räddade allt. Fasth ville inte vara sämre och gjorde en fantomräddning precis innan periodvilan. På egen retur och smidig som en Panter förflyttade han sig blixtsnabbt i sidled och räddade det halvöppna målet från påhälsning.
– Vi skapar riktigt bra chanser, så det kommer snart, sa Richard Gynge i periodepausen och syftade på AIK:s målproduktion.

I tredje perioden var det åter Luleås tur att ta över taktpinnen. Men AIK:s försvar var tätt och släppte inte till många farliga chanser. En olycklig utvisning på Fredrik Svensson i mitten av andra perioden skulle bli AIK:s fall denna kväll. En tveksam utdömd utvisning för interference gav Luleå powerplay. Som norrbottningarna utnyttjade väl. Kent McDonell fick ett felskär precis utanför defensiva blå och Luleå kom i ett 4 mot 2-överläge. Finske Sami Sandell fick pucken framför Fasth och vickade in den under armen på burväktaren. AIK ökade pressen mot Luleås kasse i slutminuterna, men hade svårt att komma in på mål. När AIK sedan tog ut Fasth kunde Chris Abbot sätta slutresultatet 0-2.

AIK gjorde en klart godkänd insats i den svåra bortamatchen mot Luleå. Tyvärr hade man inte marginalerna med sig. Både McDonells stolpskott och Gynges straff var värda ett bättre öde. På måndag väntar HV71 på Hovet som får vänta sig ett rejält revanschsuget AIK. Matchen är den sista innan landslagsuppehållet.

Köp biljetter till AIK-HV71 här.

Har du köpt biljetter till derbyt 14/11 än? Om inte är det hög tid att säkra dina platser, biljetterna börjar ta slut. Till och med imorgon söndag kan du köpa vårt derbypaket. Du får biljetter till derbyt 14/11, AIK-Modo 19/11 och AIK-LHC 1/12 för endast 350 kr i klacken eller 610 kr om du vill sitta på långsidan. Biljetten till AIK-LHC får du med andra ord på köpet!