Roséns hattrick räckte inte mot HV71
Publicerad: 2011-11-07

AIK förlorade ännu en tät tillställning mot HV71. Bortalaget var effektivt och straffade AIK:s misstag med knivskarp precision. HV:s segersiffror skrevs till 3-4. Planens stora dominant fanns dock i hemmalaget. Robert Rosén stod för AIK:s alla tre mål. Nu väntar en veckas matchuppehåll innan det viktiga derbymötet mot Djurgården.

Det var en trevande och tät inledning på matchen. De första tio minuterna gick förbi utan någon riktigt farlig målchans. Men när HV:s Mattias Karlsson satte 0-1 i den elfte minuten tände matchen till ordentligt och det blev ett högre tempo och mer intensitet. Fem minuter senare kunde Robert Rosén trycka dit 1-1 i powerlay. En kvittering som stod sig till periodpausen.

I den andra perioden kunde AIK:s Robert Rosén göra 2-1 redan i den andra minuten då AIK fått ett tidigt powerplay. Men efter målet tog HV över kommandot. Bara tre minuter senare kunde Jesse Joensuu kvittera och fem minuter efter det satte HV:s Daniel Grillfors 2-3. HV:s avslut var knivskarpa och satt oftast i nättaket. Efter målen spelade AIK upp sig och satte bra tryck på HV:s kasse och ett kvitteringsmål hängde i luften. Men med mindre än en minut kvar av perioden lyckades HV:s Kamil Piros bryta iväg på en kontring, efter ett slarvigt pucktapp på offensiv blå, och hängde in 2-4. Alla HV:s mål var frukten av AIK-slarv. Spelarna fattade fel beslut vid fel tillfälle något som Roger Melin också uttryckte på presskonferensen efter matchen.
– Det var många trötta huvuden där ute idag, vi gav bort alldeles för många chanser. Mot ett så pass starkt motstånd som HV straffar det sig direkt, sa tränaren Melin.

I den tredje kom AIK ut och tog tag i matchen direkt och det blev en massiv forcering mot HV:s mål. Efter tio minuter var skottstatistiken hela 11-1 till AIK:s favör men Daniel Larsson hade en bra kväll i HV-kassen. Efter sjutton minuter och nästan lika många skott på mål lyckades Robert Rosén sätta sitt tredje mål för kvällen och det blev nerv på matchen. Med två minuter kvar tog hemmalaget ut målvakten och parkerade spelet i HV:s zon. När endast 20 sekunderåterstod av matchen hade Kent McDonell en puck i nät, men målet dömdes bort för hög klubba. Efter det lyckades AIK inte skapa några flera farligheter och en mycket jämn match slutade med uddamålsförlust.

Det stora glädjeämnet i AIK var nyförvärvet Robert Rosén. Poängkungen högg på allt och var planens gigant. Förutom hans tre mål hade han ett skott i ribban och några läckra framspelningar som lagkamraterna inte lyckades förvalta. Landslagscoachen Pär Mårts fick nog ett och annat att tänka med när han i veckan drar med sig laget till Finland.