Kämpainsats när AIK bortaslog Leksand
Publicerad: 2018-01-12

AIK besegrade Leksand med 3–2 på bortaplan. Utöver segern kunde även Jens Jakobs fira att han numera är den främste poängplockaren i HockeyAllsvenskan. Dessutom kan AIK Hockey meddela att intresset för nyemissionen är fortsatt stort. Klubben redan nu fått in 1315 st intresseanmälningar till nyemissionen.

Det var en härlig hockeymatch med ett högt temposom publiken bjöds på under fredagskvällen. AIK spräckte målnollan först genom Éric Castonguay som hittade en fri yta framför Tex Williamsson i Leksands mål och kunde styra in pucken efter fin passning från Marcus Fornell.

Den stora AIK-klacken bröt ut i ett stort jubel – och fick minuterna senare anledning att fira igen. Jens Jakobs vann en duell framför mål och lyckades vända snabbt med pucken och satte dit 2–0 med ett rappt handledsskott. I och med målet gick Jens Jakobs upp i ensam ledning som den främste poängplockaren i HockeyAllsvenskan – räknat från säsongen 05/06 då den näst högsta hockeyserien i Sverige blev HockeyAllsvenskan.

Hemmalaget var dock inte ofarliga utan satte hög press på gästernas försvar. Erik Källgren fick många gånger visa sig från sin bästa sida. Leksand fick sedan chansen att med en man mer krypa närmare. Men det var AIK som gjorde mål.

Jesper Frödén snodde åt sig pucken på blå och åkte därefter sig fri och hittade nätet. Leksand replikerade dock omgående i samma powerplay och reducerade genom Mattias Ritola.
Perioden var – för publiken – en fröjd att se. Tränarna hade dock sina bekymmer med tappade puckar och passningar som inte alltid hittade rätt adress.

Hemmalaget – som fick mycket energi av reduceringen – tog snabbt ett kraftigt grepp om spelet i den andra perioden. Leksand åkte mycket skridskor och testade Erik Källgren från alla tänkbara lägen men #30 stod pall. Inte ens ett straffslag för Leksand fick hål på Källgren, som var följsam och höll ihop benskydden vid Johan Porsbergers straff.

Perioden slutade mållöst men i kraftigt övertag till Leksand sett till chanserna och puckinnehavet.

Matchbilden från den andra perioden fortsatte in i den tredje. Leksand var det spelförande laget och AIK fick för det mesta freda sitt eget mål och gå på snabba omställningar – ifall orken inte tröt.

Spelövertaget ledde till slut till en möjlighet i powerplay och precis som i första perioden var det återigen Mattias Ritola som fick Erik Källgren att kapitulera efter att ha avlossat bössan.
Resten av period blev en nervös väntan på slutsignalen för de svartgula supportrarna på plats. Leksand var nära kvittering men en kämpainsats av samtliga i den svartgula dressen som offrade sig på isen för poängen gav till slut tre poäng.

Segern gör att laget endast är fyra poäng bakom Leksand som alltjämt toppar serien.