AIK är bäst i stan!
Publicerad: 2012-02-16

AIK besegrade Djurgården med 4-1 i säsongens femte och sista derby. Därmed kan svartgult titulera sig "bäst i stan". En av matchvinnarna var 19-årige Niklas Lundström som efter att Viktor Fasth och Markus Svensson varit tvungna att lämna återbud  gick in och visade upp ett stort målvaktsspel. AIK:s målskyttar var Rober Rosén, Oscar Ahlström, Victor Ahlström och Daniel Rudslätt.

Det var hemmalaget Djurgården som tog tag i taktpinnen efter första nedsläpp. AIK:arna såg osäkra ut och saknade energi. Men AIK:s 19-åriga målvaktslöfte Niklas Lundström visade inte på några nerver och rädde laget flera gånger. Bortalagets första skott på mål kom efter 14 minuter. Bara minuten senare skulle Dif rättvist ta ledningen. Efter ett dåligt byte kunde hemmalagets Erik Gustavsson göra 1-0 under armen på Lundström. En svår situation för den dittills storspelande talangen.

Roger Melin var inte nöjd med insatsen under första perioden och kallade den för "den sämsta perioden" under hans fyra år som tränare i AIK.

Andra perioden starade lika dåligt som den första för AIK. Redan i första minuten fick Dif ett 3 mot 1-läge. Men Lundström var kall och väntade ut skytten.

AIK:s backtuffing Fredrik Svensson fick efter fem minuter nog av retstickan Ölvestads behandling av Lundström och brottade honom till marken. Svensson fick matchstraff men laget vaknade till liv av händelsen och fick energi. Men det kom att dröja enda till 14:55 innan kvitteringspucken skulle komma. Poängkungen Robert Rosén gjorde 1-1 i powerplay. En lång diagonal passning av Oscar Steen gav Rosén öppet mål, som placerade in den iskallt bakom en chanslös Wesslau. AIK:s ledningsmål väntade inte på sig. Efter bara 30 sekunder gjorde bortalagets kanske bästa enhet för kvällen 2-1. Oscar Ahlström kunde, efter fint samspel med brorsan Victor, fri i slottet resolut skjuta in ledningspucken. Men firma Ahlström-Rudslätt-Ahlström var inte nöjda med det. Med knappt två minuter kvar av perioden vallade Victor in pucken via Kyle Klubertanz bakom en uppgiven Wesslau. AIK kunde gå till periodvila med en 3-1-ledning.

I tredje valde AIK att bevaka sin ledning. Man höll Dif-spelarna i sarghörnen och hjälpte unge Lundström med de få returer som han släppte. Efter halv perioden kom spiken i kistan. Daniel Rudslätt visade fin skridskoåkning när han trampade förbi stillastående Dif-backar och iskallt lade in pucken mellan benen på Wesslau. Glädjen på den halvtomma AIK-läktaren visade pardon, medan övriga Globen tömdes på besvikna Djurgårdare.

När slutsignalen gick hade AIK:s unga målvaktsfantom Niklas lundström räddat 37 av 38 skott i sin elitseriedebut. Det lovar gott inför framtiden.

På lördag väntar Linköping på Hovet i ytterligare en slutspelskampsmatch.