Viktig seger i Gävle "Vi ville lite mer "
Publicerad: 2011-11-21

AIK besegrade Brynäs i Läkerol Arena med 4-2. Den vikitga segern grundlades i tredje perioden då Gnaget vände ett 1-2-underläge. Stor segerorganistör var Patric Blomdahl som gjorde två mål. AIK:s övriga målskyttar var Christian Sandberg och Richard Gynge.

Brynäs börjar bäst i första perioden. Med mycket fart och finess skapade Gävlelaget tryck i AIK:s zon. Men stockholmarna försvarade sig bra och släppte inte till många farliga chanser. Efter att McDonell slashades i ett halvöppetläge och AIK fick powerplay vände spelbilden. AIK skapade inte många farligheter i powerplayet men fick bättre fart i spelet. Närmast kom Daniel Rudslätt som på en retur, efter ett skott från heta Patric Blomdahl, sånär lyckades lirka in pucken. Men slutet av perioden blev inte vad AIK:arna hade önskat sig. Med en minut kvar av perioden vände Brynäs spelet snabbt genom mittzon. Sebastian Wännström sköt ett skott ur snäv vinkel som Fasth inte kunde kontrollera. Returen gick rakt ut Morten Madsen som placerade in trissan vid Fasths högra stolpe. Brynäs vann skotten i perioden med 11-9.

Sin vana trogen föll AIK tillbaka lite i andra och blev passiva. Brynäs var kvicka i omställningarna och skapade gång på gång farligheter framför Fasth. I den nionde minuten resulterade tillslut Brynäs-pressen i ett mål. Jakob Silverberg, som var tillbaka efter skada, avslutade sitt öppna läge framför Fasth resolut i nättaket. Då talade inget för att AIK skulle kunna vända. Spelet såg trögt ut och passningarna var slarviga. Fasth hann göra några fina parader innan Patric Blomdahl skulle blixtra till. Med fyra minuter av perioden vände AIK spelet. Rudslätt langar iväg en passning till Blomdahl som förvaltades på bästa sätt. Distinkt i nättaket över Svedbergs vänstra axel. 2-1-reduceringen gav liv åt matchen och stog sig perioden ut. Målskytten Blomdahl hade receptet klart för tredje perioden:
– Tycker vi steppar upp lite sista tio av perioden. Vi måste släppa loss lite mer fart och våga göra lite mer där ute, sa målskytten till Canal+ i periodvilan.

AIK:s tränare Roger Melin lyckades förvandla de aningen loja AIK-spelarna i pausen. Som ett ilsket bi surrade man runt Brynäs-kassen i jakten på en kvittering. Gävlelaget såg förvillat ut och hade svårt att hitta positionerna. Redan efter tre minuter fick Brynäs sin första utvinsnig i perioden. Det är millimetrar från att Daniel Bång kan kvittera Brynäs ledning. I ett öppet läge men aningen störd av en Brynäsback klappade Kistasonen till pucken. Svedberg fick se sig överspelade och chanslös. Publiken i Läkerol Arena höll anda, och pustade utan när de såg pucken träffa innerstolpen och ut igen. Trots att oturen vid det tillfället grinade stockholmarna i ansikte fortsatte man att sätta press i Brynäs zon. Tillslut skulle det också ge önskat resultat. Christian Sandberg visade att formen är i antågande då han sprätte upp pucken i nättaket fint framspelad av Kent McDonell och Fredrik Carlsson. Att målet betydde mycket för självförtroendessökande Sandberg visades med all betänklig tydlighet vid firandet av målet. Men bortalaget var in nöjda med kvitteringen, man var hungriga på mer. Elitseriens främste målskytt i tredje perioden är Richard Gynge. Under måndagskvällen visade han varför. På en delikat macka från Oscar Steen stänkte Gynge in pucken bakom en överrumplad Svedberg. 3-2 till AIK och inget talade för att Brynäs skulle orka vända. Trots idoga forceringsförsök fick man inte hål på AIK-muren framför Fasth. Istället kunde Patric Blomdahl avgöra tillställningen med 4-2 i öppen kasse.
– På något sätt hade väl vi mer att vinna. Vi ville lite mer när det kom till kritan. Jag antar att det var det som avgjorde, var tränare Melins förklaring till kämpasegern.

Tre viktiga poäng för AIK som direkt begav sig hem till Stockholm för att ladda för nästa viktiga match mot Timrå på onsdag.