AIK i topp att utbilda spelare till NHL

20 juni 2019 09:30

NHL-draften närmar sig och AIK, som fostrat många spelare till NHL, är representerade även i sommar. – Det var i AIK som jag fick min största utveckling, säger Philip Broberg som tros gå högt i årets draft.


AIK Hockey har en stark tradition av att utveckla duktiga hockeyspelare. Kommande NHL-draft är inget undantag.

NHL-draften, där de mest eftertraktade talangerna ska portioneras ut till de 31 lag som gör upp om Stanley Cup, närmar sig. Årets draft äger rum mellan den 21 och 22 juni i Vancouver, Kanada. Förra säsongen innebar rekord när 30 svenska spelare blev valda. Svenska Ishockeyförbundet har dokument över svenska spelare som blivit draftade sedan 1974. Thomas Mäkitalo på NHLResan.se sammanställde denna statistik och det visar sig att AIK Hockey ligger i framkant vad gäller att utveckla spelare och har sedan 1974 fostrat hela 67 NHL-spelare. En siffra som placerar klubben på andraplats i Sverige.

– Statistiken från draften är ett starkt kvitto på att vi gör ett bra jobb. Men det är inte bara unga talanger utan vi har även utbildat äldre spelare som lyckats ta klivet till NHL efter fina säsonger i AIK-tröjan, säger AIK Hockeys sportchef Anders Gozzi och utvecklar sina tankar varför AIK är en av Sveriges bästa plattformar för att utvecklas som hockeyspelare:

– AIK var tidigt ute med teknikträning med Verner Persson som var fantastisk utbildare och kunde göra ishockey till en konstart där många ledare (Tomas Storm, Mattias Jonsson m.fl.) fick lära sig att utveckla och utbilda duktiga hockeyspelare. Utöver en bra teknikträning har vi även en bra utbildning gällande fysträningen med duktiga ledare genom åren som Ove Stavström, Rikard Nilsson m.fl. Detta har genomsyrat föreningen och något vi fortfarande ser idag. Många klubbar glömmer bort fysiken och har bara en bra utbildning på is, men för att komma till NHL krävs både iskvaliteter och rätt fysträning, säger Gozzi.

AIK är även representerade vid årets draft. Philip Broberg, som fick sitt stora genombrott i den svartgula klubben och tog klivet till SHL efter årets säsong, är rankad bland de absolut främsta.

– Min tid i AIK betydde väldigt mycket. Det var i AIK som jag fick min största utveckling. Möjligheterna var många och jag är väldigt tacksam att jag dessutom fick chansen i A-laget, vilket har gjort att jag är förberedd för att lyckas i de största ligorna. Jag fick ett väldigt bra förstaår när jag kom till AIK med bra förutsättningar på Hockeygymnasiet och många istimmar.

Philip Broberg menar att förutsättningarna under hans tid i klubben, och framförallt under hans tid i Hockeygymnasiet, möjliggjorde hans utveckling.

– Vi hade mycket individuellt fokus på skott, skridskoåkning, puckbehandling, allt du kan tänka dig. Vilket hjälpte mig att ta flera steg. Men jag fick även en större kunskap om lagarbete tack vare min tid på HG. Hela organisationen var väldigt bra och ville man fanns det många istimmar man kunde använda sig av för att bli ännu bättre. När jag fick chansen i A-laget fick jag mycket feedback om vad jag kunde göra bättre, vilket även utvecklade mig som spelare.

AIK-backen Samuel Sjölund, som krigar för en plats i AIK:s seniorlag kommande säsong, har även han chansen att bli draftad i sommar.

– Jag har jobbat hårt hela karriären för att bli draftad så det är klart att det vore grymt kul om jag blir det. Det skulle vara som ett mål jag kan bocka av och jobba utifrån. Sedan jag kom till AIK har jag haft tur att få träna med duktiga ledare som Roger Dahlström och Taro Nihei. De har hjälpt mig att utvecklas som hockeyspelare. Det skulle vara kul och jag skulle bli stolt om jag blir draftad men i helhet betyder det ingenting utan jag måste fortsätta träna och försöka utvecklas varje dag för att en dag spela i NHL.

Just bra utbildning och ledare menar Samuel är av stor vikt för att utvecklas som hockeyspelare.

– Det är tränare som Roger Dahlström och Taro Nihei som lägger grunden för bra skridskoåkning och klubbteknik redan under de yngre ungdomsåren. Att tidigt få bra skridskoåkning och klubbteknik möjliggör att man kan titta upp och få bra spelförståelse och på så sätt bli en bättre spelare.

Antal spelare från SHL- och HockeyAllsvenska klubbar har gått i NHL-draften mellan 1974 och 2018:

1 Frölunda: 70

2 AIK: 67

3 Djurgården: 66

4 Brynäs: 54

5 Modo: 53

6 Färjestad: 45

7 HV71 och Leksand: 34

9 Skellefteå och Södertälje: 30

11 Linköping, Luleå och Malmö: 21

14 Rögle: 20

15 Timrå och Västerås: 18

17 Björklöven och Mora: 9

19 Örebro: 7

20 Almtuna och Troja/Ljungby: 5

22 Karlskrona: 2

23 Karlskoga, Vita Hästen och Växjö: 1

AIK Hockey önskar samtliga sina spelare som är tillgängliga för draften ett stort lycka till!