Emma Carlsson

23 april 2017 00:58
Eldsjälar

Fokus på AIK Hockeys hemmamatcher är riktade mot isen i 60 minuters effektiv tid. Men för att allt ska fungera runt omkring är det mycket som ska stämma. AIK Hockey väljer därför att lyfta fram personerna som kanske inte alltid syns men som klubben är tacksam för att de finns.


Ålder: 20 Bor /familj: Värmdö. Mamma, bonuspappa och lillasyster samt katt. Yrke: Receptionist. Gör vad på Hovet: Kameraman – fångar ögonblick på Hovet. Hjälpt till på AIK Hockey hur länge: 5 säsonger. Favoritspelare i AIK Hockey: Viktor Fasth & Christian Sandberg. Twitter: @EmmaCarlssonAIK

Du har nog sett henne springa runt på Hovet när AIK Hockey spelar, med sin filmkamera i högsta hugg. Om inte, har du möjligtvis fångats av Emma Carlsson själv när hon samlar det bästa i varje hemmamatch för segmentet ”Ögonblick på Hovet”.

– Det är roligt att få se saker som sker på Hovet – speciellt när vi vinner. Då är folk jätteglada, säger Emma och skrattar lite nervöst efter att ha svarat på första frågan under intervjun.

– I början filmade jag allt – för jag visste inte riktigt vad jag skulle få med, säger hon och medger att folk på sistone har fått upp ögonen och kommer fram när hon jobbar.

– Det händer att folk hälsar när jag står med kameran, speciellt under After Game och ställer lite frågor. Så det är roligt att det uppmärksammas.

Emma har studerat estetmedia på gymnasiet och jobbar nu som receptionist. Hennes andra hem är Hovet – med viss konkurrens av sociala medier som hon inte kan få nog av.

– Man kan nog ofta se mig med mobilen i ansiktet. Jag hänger nog där lite för mycket. Det kan hända att jag sitter med datorn och har twitter uppe för att sekunden senare ta upp mobilen och gå in på twitter…

Förutom att fånga ögonblick på Hovet, som dagen efter publiceras på hemsidan, filmar även Emma intervjuerna som sker inför och efter matcherna i loungen.

– Folk i min kompiskrets vet om att jag är den som filmar så de kan poppa upp i kommentatorsfältet med hälsningar till mig, fast det inte är mig de ska fokusera på, säger hon och skrattar.

”Hela min släkt är hammarbyare” Emma är 20 år men ingen junior i sammanhanget. Hon har hjälpt till på Hovet med allt möjligt sedan säsongen 10/11. Där det behövdes hjälp gick det att finna Emma helt enkelt.

– Jag får nog tacka min mamma, Jeanette, som jobbade på AIK Hockey tidigare och drog med mig till Hovet. Jag har alltid varit hockeyintresserad men då var det främst Tre Kronor som jag hejade på. Men jag följde med och tyckte det var väldigt roligt och började lära känna folk och blev även delaktig. Sedan eskalerade det. Det gick från 0 till 100 väldigt fort. Det första folk fick veta om mig på gymnasiet var att jag hejade på AIK Hockey.

Under skolloven började Emma figurera allt mer frekvent på kontoret. Hon tog varje chans hon fick att hjälpa klubben.

– Jag fick främst hjälpa Sevve med att sortera fakturor. Under åren har ansvaret dock växt. Först fick jag sitta med i biljettluckorna och även sälja merchandise inne på Hovet till att nu få ha ansvaret att samla in material till ”Ögonblick på Hovet”. Det jag gör nu är nog roligast. Jag vill ändå jobba med media på ett eller annat sätt och då är det rätt väg att gå.

Det hade dock kunnat sluta illa för Emma vars släkt är av en annan ”tro”.

– Hela min släkt är hammarbyare, men de är inte bra i hockey och fotboll tycker jag är en tråkig sport. Det enda jag visste om dem var att de var helt okej i bandy.

– Jag blev nog frälst vid slutspelet 11/12 då det var sådana härliga folkfester. Det var något jag aldrig tidigare hade upplevt, berättar Emma som medger att har börjat fundera på att gå i hennes mammas fotspår.

– Tanken har slagit mig. Det är ändå en rolig arbetsplats. Sedan vet jag dock att det skulle innebära mycket arbete och att det är många sena kvällar – fler än vad det blir nu, berättar hon och avslöjar en annan dröm.

– Jag tycker det vore ballt att få jobba med ett Formel 1-team eller ett NHL-lag. Att få sköta deras kanaler på sociala medier, eller varför inte vara kameraman. Något åt det hållet.

Emma är omtyckt av många på Hovet och det är lätt att förstå varför. Hon är en jordnära människa – och gillar att göra folk glada. Nästan så att det går till överdrift ibland. Hon har nämligen svårt att välja ut en eller flera favoritspelare i AIK Hockey när hon får frågan.

– Jag har svårt att favorisera folk, jag vet inte riktigt varför det är så, säger hon och skrattar igen och tar en klunk vatten för att få lite extra betänketid.

– Men om jag måste välja är det Viktor Fasth och Christian Sandberg.

Det är nog väldigt få saker som får henne ur balans. Men skenet bedrar. Sköts inte allt på ett speciellt sätt kan det bli tufft.

– Jag har ett ordentligt kontrollbehov. Har till exempel min mamma bäddat sängen och det är något fel måste jag gör om det. Allt – i alla fall i mitt rum – ska vara på ett speciellt sätt. Sedan kan jag gå runt på stan och kanske tänka att jag måste rätta till något en aning men låter då bli, säger hon och skrattar lite när hon tänker på det själv.

Just en dag som Emma inte hade full kontroll på var hemmamötet mot Vita Hästen i vintras. Det rådde snökaos i Stockholm och trafiken var lamslagen. Det var länge ovisst om motståndarna ens skulle komma till Hovet. Matchen fick till slut skjutas upp och för Emma var det extra tufft då bussarna hade slutat gå och det fanns ingen möjlighet att ta sig hem. Men det fanns någon som hjälpte henne.

– Min mamma känner Roger Melin sedan en lång tid tillbaka. Hon ringde honom och frågade ifall jag fick sova på hans soffa – vilket inte var några problem. Han var trevlig och berättade att han själv hade varit med om en snöstorm i Gävle där hela staden hade stängts av.

”Man har något att längta till” Likt många spelare har även supportrarna rutiner inför matcherna. Emma är inget undantag.

– Jag har alltid min speciellt framtagna spellista på Spotify som jag lyssnar på varje gång jag åker till Hovet. Spellistan innehåller många peppiga rocklåtar och när jag går in via vakten har jag alltid två låtar som jag väljer mellan.

– När jag sedan har kommit in hälsar jag först på er som sitter på kontoret. Därefter går jag min runda över hela Hovet och hälsar på folk.

– Sedan är det dags för arbete men under matchen är det ingen högoddsare att se mig med en godispåse. Jag köper alltid en påse bilar – och det har folk börjat lära sig – de frågar nämligen var bilarna är ifall jag går utan en påse, säger hon och skrattar.

Just människorna runt omkring är en anledning till varför Emma lägger ner så mycket tid på hockeylaget.

– Självklart går jag till Hovet för hockeyn. Jag älskar sporten. Men att känna en samhörighet med alla som jobbar inom klubben är en härlig känsla. Det är personer som jag bara träffar via hockeyn och AIK. Vilket kanske är lite synd när man tänker på det, säger hon och funderar en liten stund innan hon nämner det bästa med arbetet.

– Det bästa med att jobba för klubben i ens hjärta är att man har något att längta till på dagarna.