AIK segrade i första semifinalen
Publicerad: 2012-03-26

AIK startade semifinalserien starkt. Stockholmarna vann borta mot Skellefteå med 4-1. Det var en tempostark match med massor av chanser. Efter två mållösa perioder blev det målkalas i den tredje. Och AIK stod för fyra av de fem målen i sista peridoen. Segerna var AIK:s första i en semifinal sedan 1984. AIK:s målskyttar var Josh MacNevin, Daniel Bång, Kent McDonell och Tobias Viklund.

Matchen börjar med ganska öppet spel. Inget lag tar tag i taktpinnen utan spelet böljar fram och tillbaka. AIK spelar som mot Luleå fysiskt där framför allt Blomdahl och Bång visar vägen.

Första målchansen är AIK:s genom Sandberg efter fem minuter. Strax efteråt har Martin Lundberg i hemmalaget en bra möjlighet men skjuter utanför.

Sedan tar AIK tag i taktpinnen och skapar många bra lägen. Oscar Steen är väldigt nära att göra mål i den sjunde minuten. Skellefteå kommer dock i bra spelvändningar. Hemmalaget har har bland annat ett två mot ett-läge där Fasth kan rädda.

Fram tills det är fem minuter kvar av perioden är det AIK som dominerar. Därefter får Skellefteå till några bra anfall. Christian Söderström får pucken till skänks av Robert Rosén men Fasth räddar.

Periodens sista avslut har Jonas Liwing men han får inte pucken på mål. AIK gör en bra period och har varit med direkt från start. Man har skapat många bra chanser. De flesta av hemmalagets målchanser har kommit på misstag från AIK. Skottstatistiken 17-14 i AIK:s favör visar att bortalaget har varit strået vassare.

AIK börjar även den andra perioden bra. Man forecheckar högt. Man har tidigt en jättemöjlighet men Joacim Eriksson visar att även han är en bra målvakt. Matchbilden liknar den första. AIK spelar något bättre men Skellefteå kommer i farliga spelvändningar. Tempot är väldigt högt vilket gör att passningsspelet stundtals inte hänger med.

Den första utvisningen dröjer till 18:50 i den andra perioden. AIK hinner inte göra något mål innan periodpausen. Sammanfattningsvis är det en ganska jämn period. Båda lagen skapar farligheter.

Samtidigt är det tydligt att Elitseriens två bästa målvakter finns på isen. Med andra målvakter hade det definitivt inte stått 0-0.

Den tredje perioden får AIK inleda med en man mer. Skellefteå klarar av att hålla tätt den knappa minut som återstår av utvisningen.

Efter 2:23 letar sig en isare från Josh Macnevin in mellan benen på annars duktige Joacim Eriksson. Skellefteå är nära att kvittera per omgående när Fasth skall slå bort pucken bakom mål.

Sedan är Rosén nära att utöka AIK:s ledning i den sjätte minuten men Joacim Eriksson hinner gå ned och täcka stolpen AIK:s första utvisning kommer efter 10:09 då Blomdahl visas ut för slashing.

Skellefteå visar att de har slutspelets starkaste power play. Det dröjer bara 32 sekunder innan Bud Holloway kan kvittera med ett slagskott.

Efter målet är det Skellefteå som får energi och pressar ned AIK som knappt kommer ur egen zon. Till sist kan Kedjan Bång/Sandberg/Blomdahl förlägga spelet i hemmalagets zon.

Bång ser till att AIK återtar ledningen bara 2,5 minuter efter Skellefteås kvittering. Som förväntat sätter Skellefteå högsta fart för att åstadkomma en kvittering.

AIK kan dock kontra och komma i ett tre mot två-läge. Efter ett mycket snyggt förspel av Macnevin och Salomonsson kan Mcdonell med 3:50 kvar avgöra matchen.

Sista minuterna spelar AIK iskallt. Skellefteå försöker komma till avslut men AIK kontrollerar matchen fullständigt. När hemmalaget tar ut målvakten tar det bara sju sekunder innan Tobias Viklund kan glida igenom och slå in 4-1 i tom bur.

Genom segern har AIK kapat åt sig fördel av hemmaplan. Den fördelen torde inte bli mindre i semifinalen än den varit i kvartsfinalen. Vi skall dock vara medvetna om att ingenting är vunnet ännu.

Även om matchen var jämn spelar AIK kyligare än Skellefteå. Inte minst visar man det efter Skellefteås kvittering då hemmalaget pressade på för ett ledningsmål. Många spelare förtjänar beröm. Som alltid skall Fasth berömmas men även backparet Fredrik Carlsson och Stefan Johansson förtjänar överbetyg. Kent McDonells uppoffrande spel skall också nämnas.

Till sist kan vi konstatera att kvällens seger mot Skellefteå är den första segern i en semifinal för AIK sedan den 20:e mars 1984 då AIK i en magisk match besegrade