Fasth "Mitt jobb att bli av med hjärnceller"

27 mars 2012 01:56

AIK besegrade Skellefteå på bortaplan med 4-1 i den första semifinalen. En starkt bidragande orsak till segern var som vanligt målvakten Viktor Fasth. Men det var mycket strul som föregick segern, bland annat ett hjälmbyte.
– Det är lite av mitt jobb att bli av med hjärnceller, säger Fasth om maskbytet.


Det var inte de bästa förberedelserna för den vanligtvis så minutiöse succémålvakten Viktor Fasth. Flyget var mer än en timme försenat till Skellefteå vilket innebar att målvakten hade knappt en halvtimme på sig innan isvärmning. På den tiden skulle han både värma upp och få på sig målvaktsutrustningen.
– Ja, haha, det var väl inte ultimat direkt. Men det var bara att köra, säger Fasth.

Allt löste sig till slut och målvakten hann med några skott under uppvärmningen. Men sedan började det strula igen. Målvakten skrinnade inte ut på isen förrän under den första versen av nationalsången.
– Vi hade problem med en rem på hjälmen som hade fransat upp sig. Eftersom det inte finns några som röker i laget hade vi problem med att hitta en tändare så vi kunde bränna upp den. Men det löste sig till slut och jag kunde vara med att sjunga i den andra versen.

Det hann gå knappt tio minuter av första perioden innan ytterligare hjälmproblem uppstod. För andra gången det här slutspelet blev målvakten tvingad att byta hjälm under en period. Ett hårt slagskott mitt i pallet tryckte inte gallret på hjälmen.
– Ja, ombyte förnöjer, haha. Gallret fick sig en kyss och gick in under maskkanten vilket kändes lite obehagligt. Vi beslutade oss för att byta galler och jag fick köra min gamla hjälm ett tag.

Men det verkar lyckat att ha ett hjälmbyte, det har blivit två segrar?
– Ja, det kanske är ett gott tecken, men det är nog inte så bra för huvudet. Samtidigt lite av mitt jobb att bli av med hjärnsceller.

AIK vann matchen med 4-1 och Fasth storspelade som vanligt trots allt strul.
– Det kändes bra. Vi jobbade riktigt bra för varandra. Men det är mycket kvar, den här segern betyder ingenting om vi inte vinner tre matcher till, avslutar Fasth.