AIK förlorade maratonmatch
Publicerad: 2012-03-28

AIK förlorade den andra semifinalmatchen mot Skellefteå med 5-4 på Hovet i en minst sagt jämn och händelserik match. Det krävdes tre övertidsperiodener för att till slut kora en vinnare och det var gästernas lagkapten Jimmie Ericsson som avgjorde tillställningen.

Matchen började bra för AIK som tog ledningen redan i den andra spelminuten genom Richard Gynge, fint framspelad av Oscar Steen. Hemmalaget fortsatte att spela resolut och med bra fart och utdelningen lät inte vänta på. Formstarke Johannes Salmonsson slängde in en puck mot mål som helt ställde Joacim Eriksson i skellefteåmålet.

Skellefteå var absolut inte ofarliga under den första perioden men det var AIK som rättvist hade ledningen och laget lyftes fram av ett fullständigt kokande Hovet. Gästerna fick dock en kvittering genom Joakim Lindström med endast 28 sekunder kvar av perioden, olyckligt då AIK hade kontrollerat händelserna under stora delar av den första perioden.

Den andra perioden inleddes bäst av gästerna och man fick tidigt chansen att kvittera i powerplay efter att Daniel Rudslätt utvisats för en hakning. Ingen utdelning den gången för Skellefteå men minuten senare kom Oscar Möller helt fri med Viktor Fasth efter att hemmalaget gjort ett bedrövligt byteoch helt glömt bort sina motståndera vid egen blålinje.

Roger Melin kallade efter målet till time-out för att tala sina spelare till rätta. Skellefteå fortsatte att spela riktigt bra efter sin kvittering och man hade flera långa anfall i AIK:s zon.

Hemmalaget fick chansen i numerärt överläge halvvägs in i perioden men istället för en AIK-forcering kom motståndarnas Pierre Bellemare fri med Fasth. Bellemare hakades upp av sin AIK- försvarare och fick med sig en diskutabel straff. Oscar Möller tog hand om straffen och satte säkert 3-2 till Skellefteå.

AIK lyckades replikera endast någon minut senare genom Christian Sandberg som stötte in en fin passning av Kent McDonell och matchen var återigen utjämnad.

AIK spelade sedan upp sig något i slutet av perioden men sett över hela perioden så var det helt klart gästernas som var bäst.

Den tredje perioden svängde åt båda håll och lagen bytte chanser. Tidigt i perioden var Robert Rosén mycket nära att göra ett ledningsmål och i sekvensen efter hade Lee Goren ett slagskott i stolpen.

Matchen stod verkligen och vägde och det kändes som att detta kunde sluta precis hur som helst. Även om Skellefteå var det lag som hade de vassaste chanserna under de inledande tio minuterna så var det AIK som återtog ledningen i matchen genom Stefan Johansson som distinkt dunkade in ett slagskott i powerplay.

Men gästerna gav sig inte och med åtta minuter kvar av perioden satte Jimmy Eriksson in kvitteringen, återigen efter ett svagt byte av hemmalaget.

Resultatet stod sig perioden ut och matchen gick till förlängning.

Den första förlängningsperioden var jämn och chansrik men båda målvakterna spelade säkert och det bjöds på en hel del avancerade räddningar, i synnerhet från Viktor Fasth.

Båda lagen fick även chans i powerplay men utan resultat. Den andra förlängningsperioden var också jämn och det märktes att spelarna började tappa krafter.

Slarvigare passningsspel och lägre fart präglade matchbilden men båda lagen vägrade ge vika. I matchens tredje överidsperiod var spelarna märkbart kvaliteten i både tanke och utförande sjönk påtagligt.

Efter sju minuter åkte Dick Tärnström ut fyra minuter för en hög klubba och till slut lyckades Skellefteå avgöra matchen genom Jimmie Ericsson som ensam framför Fasth sköt 5-4 till gästerna.

Det blev en riktig rysare som de 8094 åskådarna på Hovet bjöds på denna kväll. Det som fällde Gnaget denna match var misstagen i den andra perioden och ett starkt Skellefteå som spelade med mycket högre intensitet än i måndags.

Nu väntar en dags vila för spelare och supportrar innan lagen åter ställs mot varandra. Returmötet går i skellefteå och av kvällens match att döma lär det bli krig i minst 60 minuter.