AIK tog viktiga poäng i slutspelskampen
Publicerad: 2012-02-18

AIK tog tre viktiga poäng i kampen om slutspel genom att besegra Linköping inför en entusiastisk hemmapublik. Efter en ostruktrurerad första halva av matchen tog AIK ett klart grepp om händelserna i den andra halvan. Segersiffrorna skrev till 4-2 men kunde ha blivit betydligt större med bättre skärpa i avsluten. AIK:s mål gjordes av Robert Rosén, Jonas Liwing, Dick Tärnström och Oscar Steen.

Det hade inte ens hunnit gå en halv minut av matchen när Robin Figren mycket fult tacklar Gynge i ryggen. Helt korrekt fick han matchstraff och AIK fick chans till ett fem minuter långt powerplay. Hemmalaget kunde dock inte utnyttja det numerära överläget även om Gynge hade ett bra läge i slutet av utvisningen.

I stället var det Linköping som kunde göra 1-0 genom Sebastian Karlsson efter 8:15. Linköping tog tag i spelet och AIK uppträdde lite vilset. Det är inte långt ifrån att Linköping gör 2-0 men pucken tog i stolpen.

När man minst anar det kom det en kvittering av elitseriens poängkung Robert Rosén. Minuten efteråt var Richard Gynge nära att ge AIK ledningen men han petade pucken strax utanför. Ändå var det Linköping som dominerar. Man forecheckade AIK och fick till långa anfall.

Erik Lindgren kunde snyggt styra in pucken i mål och åter ge bortalaget ledningen efter 14 minuter. Jonas Liwing kunde emellertid 47 sekunder senare åter kvittera LHC:s ledning. I slutet av perioden fick Linköping chans att spela i fem mot tre men AIK lyckades hålla undan.

Andra perioden fick AIK inleda med en man mindre. Linköping hade en bra chans men AIK höll undan. Därefter böljade spelet fram och tillbaka utan någon struktur. De som etablerar något spel i anfallszon är kedjan med Rosén, Gynge och Steen.

I mitten av perioden börjar AIK ta tag i taktpinnen vilket leder till att Harald Lückner tar time out. Precis därefter åker Linköping på en utvisning. AIK spelar riktigt bra i powerplay och kämpar kvar pucken i zon så att Linköping inte kan byta. Precis när Linköping blev fulltaligt fick Dick Tärnström skottläge och kunde med ett rungande slagskott för första gången i matchen ge AIK ledningen.

Därefter spelade AIK riktigt bra och skapade massor av lägen. Förutom Tobias Viklunds ribbträff hade AIK tre frilägen utan att lyckas göra mål. Emellertid får Viklund i slutet av perioden ett felskär vilket gav Calle Söderberg ett friläge som han missade.

Tredje perioden inleder AIK starkt även om ett dåligt byte gav Calle Söderberg en bra chans. Trots att det är Linköping som behövde mål var det AIK som dominerar. Hemmalaget hade en ny ribbträff av MacDonell. Sedan fick Daniel Rudslätt ett friläge men inte heller han lyckades passera Fredrik Norrena i Linköpings-målet.

Med dryga två minuter kvar kom Rosén och Steen i en kontring men Norrena kunde rädda. Oscar Steen kunde emellertid slå in 4-2 och därmed stänga matchen.

AIK vann mycket rättvist. Siffrorna är smickrande för Linköping. AIK förstärkte sin slutsspelsplats genom segern.