Historiens hjältar: Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson

18 april 2011 01:18

När Ulf ?Lill-Pröjsarn? Nilsson värvades till AIK i mitten av sextiotalet gjorde han det som en fotbollsspelare. På den här tiden var det inte ovanligt att en del spelare kickade boll på Råsunda somrarna och skrinnade ut på Johanneshovs isstadion på vintrarna. Pappa Gösta ?Pröjsarn? Nilsson spelade tio fotbollssäsonger i AIK, så det fanns svart-gula familjeband att vårda.


? Jag har alltid varit AIK:are, givetvis pappas förtjänst. Jag och ?Råttan? Edberg spelade tillsammans redan i Stockholms TV-pucklag samt stadslag i fotboll.

Lill-Pröjsarn lyfter fram sammanhållningen i klubben som det bästa med AIK:s ishockeylag.
? Jag hade riktigt trevliga lagkamrater och fantastiska tränare, här vill jag gärna lyfta fram tränare Eje Lindström. Men det fanns flera riktigt duktiga och trevliga ledare runt omkring A-laget, till exempel Sven Bergkvist och Kurt Berglund, berättar Lill-Pröjsarn.

Ett tecken på att samanhållningen i klubben var riktigt bra fick Lill-Pröjsarn nästan omgående som ny i klubben.
? Under min första tid i AIK:s hockeylag bodde jag i en liten lägenhet i Huvudsta. Plötsligt en dag ringer ?Honken? för att fråga om jag vill följa med på bio... Det var stort, Honken var ju en riktig förebild för mig och säkert ännu mer eftersom jag själv var hängiven AIK:are redan som ung.

Efter att han varit AIK-spelare en lång tid provade han på spel på andra sidan Atlanten. 1974 kom han till Winnipeg Jets tillsammans med tre andra handplockade svenska spelare.
? En riktigt rolig tid i min karriär. Jag spelade center mellan legenden Bobby Hull och Anders Hedberg. När jag passade Bobby fick jag en utskällning av Anders och när jag passade Anders fick jag en utskällning av Bobby, skrattar Lill-Pröjsarn när han minns tillbaka på tiden på andra sidan Atlanten.
? Bobby berättade att om inte vi svenskar kommit över hade han slutat fyra år tidigare...

Men åter tillbaka till Sverige och nutid.

Lill-Pröjsarn är verkligen en trogen AIK:are och har genom åren suttit i olika styrelsekonstellationer, idag sitter han med i valberedningen för både ishockeyn, fotbollen samt till huvudstyrelsen. Han följer AIK på plats på Hovet så ofta han kan, vilket blir de allra flesta hemmamatcher.
? Riktigt kul att vi gick upp i Elitserien igen, men jag är fortfarande bedrövad över de läktarbråk som uppstått under derbymatcherna mot Djurgården.

Innan Lill-Pröjsarn lägger på luren avslutar samtalet som det anstår en AIK:are som gläds åt att vi åter spelar i Elitserien.
? Man kan säga att jag har flera favoritlag, AIK samt givetvis de lag som Djurgården möter.

Ikväll tar AIK emot HV 71, Lill-Pröjsarn var tyvärr upptagen denna kväll - men till nästa hemmamatch är han säkerligen på plats igen, liksom han oftast varit ända sedan han själv lade hockeyrören och dubbskorna på hyllan.

Fakta Ulf Nilsson

Född 5 november 1950
Antal säsonger i AIK 67/68?73/74.
Position Center
Nummer 22
NHL-karriär Winnipeg Jets, New York Rangers

Text: Joakim Blom

Artikeln publicerades i matchprogrammet samband med matchen mot HV71 23 januari 2011.