Effektivt AIK bortaslog Modo
Publicerad: 2011-11-25

AIK bortaslog Modo med 5-4. Norrlänningar öste på från start och hade 10-0 i skott efter bara fem minuter, men bara 0-1. Men AIK:s effektivitet vände matchbilden och man gick till pausvila med 2-1. I andra perioden lossnade det rejält och stockholmarna ledde ett tag med 5-2. Trots rejäl Modo-press i slutet kunde AIK hålla emot och vinna. AIK:s målskyttar var Christian Sandberg, Oscar Ahlström, Richard Gynge, Victor Ahlström och Daniel Bång.

Ett formtoppat hemmalag, med tre raka segrar i bagaget startade i ett ursinnigt tempo. Redan efter fem minuter hade Fasth fått motat tio skott och släppt in ett. Modo-veteranen Niklas Sundström fick efter 30 sekunder ensam trampa in i slottet och placerade den snopet mellan benen på Fasth. Men AIK-målvakten stod emot bra i inledningen och höll siffrorna nere. Efter 13 minuter fick AIK med sig en utvisning. Och fyran i powerplaystatistiken visade ingen pardon. Christian Sandberg sköt en isare som Modo-målvakten Tellqvist inte kunde rädda. Stockholmarna fick luft under vingarna och jämnade ut matchbilden. Bara en och en halv minut senare var det dags igen för effektiva AIK:are. Bröderna Ahlström, som för andra matchen i rad fick starta tillsammans med poänkungen Robert Rosén, samarbetade fint och Victor levererade, från Gretzkyposition bakom kassen, Oscar ett öppet mål. Oscar nöp till pucken som tråcklade sig in via Tellqvist. 2-1 till AIK stod sig perioden ut. Skottstatistiken slutade 15-8 i hemmalagets favör.

AIK började andra perioden piggt. Salmonsson kunde i powerplay lägga en vacker macka till stekheta Richard Gynge, som direktsköt in 3-1. Mål för tredje matchen i rad för skarprättaren Gynge. Modo svarade några minuter senare med ett vackert powerplaymål. Freddie Meyer smög upp från sin backposition och klippte till på en underbar genomskärare av Dick Axelsson 3-2. Men AIK skulle replikera direkt. McDonell hittade Bång med en svepande passning som med fart trampade in i zon och bombade in pucken i Tellqvist högra kryss. Men det skulle komma mera från stockholmarna. Återigen var det bröderna Ahlström som på typiskt Ahlström-manér spelade sig fria. Victor var sista brorsa på pucken. En betryggande 5-2-ledning blev innan periodvilan 5-3. Comebackande Dick Axelsson kom fri med Fasth och stötte in pucken efter slarv av AIK:arna på egen blålinje. Peridons cirkusnummer stod dock Viktor Fasth för. Vid två tillfällen gjorde landslagsmålvakten exemplariska sidledsförflyttningar och parerade pucken med sitt högra benskydd bägge gångerna. Modoiterna blev rejält snuvade på konfekten. Även denna period gick skotten till hemmalaget, 19-13.

Tredje blev, som vanligt för en AIK:are, en ända lång nervpers. Redan efter fem minuter reducerade ångermanlänningarna till 4-5. Ett rikitg slumpmål. Björn Svensson kastade on en myra från hörnet som styr på Robert Roséns skridsko och förbi en överrumplad Fasth. Resterande del av perioden blev en kamp för överlevnad. Sista tio minuterna hade AIK tre ganska slarvig utvisningar. Dick Tärnström och Viktor Fasth hade varsin "puck-out"-utvisning och Johannes Salmonsson fick en tvåa för felaktig blockering. Men Box play-spelet var stabilt och AIK krigade rejält och kunde hålla undan.

Segern i Örnsköldsvik var AIK:s tredje raka. Härnäst väntar Växjö på tisdag i Vida Arena.