AIK-poäng för fjärde matchen i rad

29 november 2011 21:42

Ett lag på nedgång mot ett lag på uppgång, så var läget mellan Växjö Lakers och AIK innan pucken släpptes i Vida Arena. Matchen var oerhört jämn, så pass jämn att den gick till förlängning och straffar. AIK fick till slut med sig en poäng i en match där det inte hände något, men där det ändå hände en hel del.


Chansartat, så kan man sammanfatta den första perioden som bjöd på en hel del men ändå ingenting, ingenting i målväg i alla fall. Det var dock nära att AIK tog ledningen efter fem minuters spel då tvillingarna Ahlström och Robert Rosén snurrade friskt i Växjö Lakers zon. Målet dömdes dock bort på grund av spark, domslutet föll inte den tillresta bortapubliken i smaken. Någon smällde tråkigt nog av ett knallskott på bortaläktaren varpå matchen avbröts tillfälligt. Hur irriterad man än må vara på ett domslut så är knallskott inne på en arena vansinne. Efter att de skyldiga förpassats ut i friska luften så kunde matchen fortsätta och där började Växjö Lakers sakta att ta över matchbilden. Nu ställdes dock inte Viktor Fasth inför några svårare prövningar förrän i slutet av perioden då Steve Saviano tog sig fram till mål efter en slalomåkning i AIK-försvaret. En minut från slutet så var Steve Saviano framme igen men Viktor Fasth räddade AIK med en iskall benparad. Offensivt så hade AIK en del chanser, dock inga riktigt giftiga sådana. Båda lagen stressade varandra bra genom den första perioden, men det resulterade som sagt i inga mål.

Andra perioden fortsatte i samma anda som den första perioden slutade. Chansningar, inte riktigt klockrena passningar och en hel del puckstuds. Efter en minuts spel så drog Växjö Lakers Joshua Soares på sig en utvisning för interference och AIK fick chansen att spela powerplay. AIK skapade press men det resulterade dock inte i något mål. Matchen fortsatte därefter på sitt inslagna tema där båda lagen bytte halvchanser med varandra. Halvvägs in i matchen så började det bli lite väl mycket Växjö Lakers runt Viktor Fasth. Detta resulterade i att Roger Melin tog en Time-Out. Om tanken var att väcka laget så lyckades det till viss del, AIK lyfte upp spelet från egen zon omgående. AIK bjöds sedan ännu en gång på spel i powerplay. Efter ännu ett resultatlöst powerplay så återgick matchen till sin vanliga karaktär. Bästa kedjan i andra perioden var precis som i den första tvillingarna Ahlström och Robert Rosén. Trots deras snurr i offensiv zon så slutade även den andra perioden mållöst.

Tredje perioden bjöd på aningen öppnare spel, fortsatt press och stress från båda lagen. Det är ingen underdrift om man säger att det var mer kamp än skönspel. Paradoxalt nog så lossnade det offensivt för AIK när man fick spela en man mindre efter att Victor Ahlström tagit en offensiv interference. I följande boxplay så bjöds bland annat Johannes Salmonsson på ett friläge. Trots fina dragningar så kunde Martin Gerber göra en följsam parad och plocka pucken vid sin vänstra stolpe. AIK fortsatte att ligga på med en man mindre, ytterliggare två skott avlossades mot Växjös mål. Kanske ska AIK spela med en man mindre för bättre offensiv? Skämt åsido. AIK skulle dock få chansen i powerplay också. Ännu en gång visade Johannes Salmonsson framfötterna när han fick iväg ett skott som tog i ribban. AIK hade nu övertaget och pressade på. Avslutningen blev grinig efter att Fredrik Svensson tacklat Växjö Lakers Liam Reddox mot sargen. Domaren friade men plockade istället ut Stefan Johansson för spel med hög klubba i ett senare läge. AIK fick avsluta sista perioden med en man mindre men redde ut stormen och matchen gick således till förlängning.

Förlängningen inleddes med att AIK fick spela tre man mot fyra i över en och en halv minut, trots detta så blev förlängningen resultatlös bortsett från ett rungande skott i stolpen av Växjö Lakers Joshua Souares. Matchen fick till slut avgöras på straffar där det krävdes hela 14 stycken innan Dennis Rasmussen kunde avgöra till Växjös fördel. Efter matchen så sammanfattade Gunnar Persson det hela som en bra bortamatch där AIK inte hade den riktiga udden framåt. Vidare så lyfte Gunnar Persson försvarsspelet där Fredrik Carlsson och Tobias Viklund fick lite extra beröm. Offensivt så berömde den assisterande tränaren ganska väntat kedjan med tvillingarna Ahlström och Robert Rosén.

– Det här var nog inte den mest roliga matchen att titta på. Vi gör en okej match och spelar bra försvarsspel. Vi vill mycket framåt men kommer inte till, båda lagen blev lite försiktiga. Men det hade varit skönt att få med sig bonuspoängen, avslutar Christian Sandberg som tar nya tag på torsdag då det är publikfest på Hovet när AIK tar emot Linköpings HC.