Jesper Vikman om att bli draftad: "Det här jag jobbat mot hela livet"
Publicerad: 2020-10-08
junior
I veckan har NHL haft sin årliga draft och i den femte rundan, vald som nummer 125 totalt, draftades AIK J20:s Jesper Vikman till Vegas Golden Knights. – Ett kvitto på att det hårda jobbet och alla extra timmar har gett någonting, berättar målvakten.

Det är en glad men lugn Jesper Vikman som svarar i telefonen mellan lektionerna i skolan. Igår fick han ett besked som majoriteten unga hockeyspelare drömmer om, att han blivit draftad. Vegas Golden Knights valde i den femte rundan att drafta den 18-åriga målvakten.

Jesper som följt draften sen start satt hemma med familjen när beskedet kom.

– De ringde upp mig först och berättade, innan de sa det i sändningen. Det var svårt att få fram rätt ord. Det här är något jag jobbat mot hela livet, så det är självklart en dröm som uppfylls. Det är nästan obeskrivligt, berättar Jesper.

– Det är ett kvitto på att det hårda jobbet och alla extra timmar på is, i gymmet och all tid man lagt ner på att ta hand om kroppen verkligen har gett någonting, adderar han.

Han fortsätter och berättar att familjen nästan var gladast, men att han själv höll sig ödmjuk.

– Det var ganska oväntat. Eller inte oväntat, men man vill ju inte hoppas på för mycket.

Vegas Golden Knights, som anslöt till NHL inför säsongen 2017-2018, är Jesper glad att tillhöra. Hans bild av organisationen är att de växt in snabbt i NHL på ett bra sätt och blivit väldigt framgångsrika på väldigt kort tid.

– Det jag tror de ser hos mig är framförallt att jag har rätt inställning till det hårda jobbet, och har rätt egenskaper som de letar efter, säger målvakten.

Golden Knights förlängde nyligen kontraktet med den svenska målvakten Robin Lehner, en målvakt i Vikmans storlek. Men han kan inte namnge någon specifik förebild i ligan.

– Jag tittar på många målvakter, men främst de finska. Jag gillar deras spelsätt. Deras atletiska spel, och att de är duktiga på skridskorna vilket jag själv också är, berättar han.

Höjdpunkterna i karriären så här långt enligt Jesper är att få representera Sverige i landslagsturneringarna. Men även att en annan dröm gick i uppfyllelse förra säsongen, nämligen att få spela i AIK:s A-lag.

Vad som väntar nu för målvakten är att ta det lugnt och fokusera på sig själv. Samt att jobba för att bli bättre varje dag. Men drömmen är ju såklart att spela i NHL så småningom.

– Målet är att spela matcher i NHL, och vara den som startar, avslutar Jesper.

AIK Ishockey