Förlust efter svag första period
Publicerad: 2012-04-03

En bedrövlig första period av AIK där Skellefteå kan gå ifrån till 4-0 släcker hoppet om seger. Om den sista perioden i den förra matchen var säsongens bästa var den första perioden i den här matchen säsongens sämsta. Massor av utvisningar gör att AIK inte kommer in i matchen. AIK:s målskyttar var Christian Sandberg och Kent McDonell.

Skellefteå inledde piggast och kunde ta ledningen redan efter 3:36 genom Lee Goren. Även efter målet var det Skellefteå som hade kommandot. Joakim Lindström kunde tre minuter senare göra 2-0 till hemmalaget. Frågan var om AIK skall kunna göra som Skellefteå gjort på Hovet och hämta upp ett tvåmålsunderläge. Strax efter det andra målet tog AIK time out men inte heller det hjälpte. I stället kunde Skellefteå utöka till 3-0 efter bara sex sekunders spel i power play efter att Tobias Viklund åkt ut för en tripping. Då hade det bara gått 11:28 av matchen.

Resten av perioden präglades av utvisningar och slagsmål. AIK fick ett powerplay men Oscar Steen åkte per omgående ut för hakning. Det innebar tekning i AIK:s zon. Det tog Skellefteå bara sju sekunder att utöka till 4-0. Vilt slagsmål utbröt framför AIK:s mål. Bedömningen från domarna var att AIK var mest syndande. Viktor Fasth fick bland annat 2+2 vilket innebar att Skellefteå fick spela 4 mot 3 i två minuter. Som lök på laxen åkte Patrik Nemeth ut för en armbågstackling i de sista skälvande sekunderna av perioden.

Det är bara att konstatera att AIK gjorde en bedrövlig period, kanske säsongens sämsta. Skotten 24-4 säger allt om perioden. Man får inte dra på sig så många utvisningar om man skall kunna hota ett så pass bra lag som Skellefteå.

Det hann inte ens gå en minut av andra perioden innan Tobias Viklund drog på sig en ny utvisning vilket innebar att AIK skulle få spela med två man mindre i över två minuter. I stället för ytterliugare ett hemmamål kunde Christian Sandberg ge AIK lite hopp efter att Daniel Bång och Joacim Eriksson i Skellefteås mål åkt ihop och målet blivit helt öppet.

Genom att Skellefteå valde att spela mindre aggressivt gav det AIK möjlighet att komma in spelmässigt i matchen. I mitten av perioden fick AIK ett powerplay efter att Fasth blivit pååkt. Det skapades antal bra möjligheter att reducera. Tyvärr blev det inget mål utan McDonell fick en utvisning 2+2 för en hög klubba. Skellefteå kunde i det påföljande numerära överläget utöka till 5-1.  Emellertid gav McDonell AIK lite hopp när han i slutet av den andra perioden kunde göra AIK:s andra mål.

AIK:s andra period var något bättre än den första. Detta berodde delvis på att Skellefteå dragit ned lite på tempot och spelat med lite mindre aggressivitet än i den första.

För att AIK skulle ha någon möjlighet att ta sig tillbaka in i matchen krävdes ett tidigt mål. Emellertid kunde Anders Söderberg efter 04:48 i princip döda matchen när han slog in 6-2 när han fick komma ganska ren framför Viktor Fasth.

Resten av perioden är inte mycket att skriva om ur AIK-synvinkel. Skellefteå kunde efter drygt halva perioden med 34 sekunders mellanrum göra två mål och fastställa slutresultatet till hela 8-2.

Det enda positiva ur AIK:s synvinkel är att det endast rör sig om en förlust och att målskillnaden inte spelar någon som helst roll. Nu krävs att AIK vinner två raka matcher varav en på bortaplan för att kunna gå till final. Då måste det till en helt annan koncentration än i denna match och att man är med från start i matchen. Annars är risken stor att säsongen tar slut på skärtorsdagen.

Till sist kan noteras att Markus Svensson fick lämna arenan och åka till sjukhus med befarad hjärnskakning efter att ha fått en Skellefteå-spelares klubba i huvudet när han stod i båset. Om inte det hänt skulle troligen Viktor Fasth inte ha stått kvar i mål hela matchen.