Jussi Salo ny tränare för J20: "Känner mig ytterst hedrad"

5 april 2018 09:12
NYHET

Han har gjort sig känd som en spelarutvecklare av rang och har de senaste säsongerna haft huvudansvaret för Lindlövens IF i division 1 - ett lag som senaste tiden slussat flera spelare till HockeyAllsvenskan. Nu går resan vidare till AIK som ny huvudtränare för klubbens J20-lag. – Jag känner mig ytterst hedrad att få representera en av de största klubbarna i Sverige. Jag kommer att göra mitt yttersta för klubben, säger Jussi.


Med sina 25 år i branschen har Jussi Salo hunnit med mycket. Han har bland annat två universitetsbildningar i ishockey och även tränat Finlands ungdomslandslag och USA:s U18-landslag. De tre senaste säsongerna har han varit huvudtränare i division 1-laget Lindlövens IF.

– Jag har varit med om en del och man lär sig mycket genom att ha fått vara med på olika nivåer. Det var utvecklande att få bevittna hur olika nationer och nivåer arbetar vilket gör att man får en bra helhetsuppfattning om vad som krävs för att lyckas bli proffs.

Just att utveckla och förädla spelare är något Jussi Salo har blivit känd för inom hockeyvärlden. Lindlöven - som varit hans hem under de tre senaste säsongerna - har skeppat iväg många spelare till HockeyAllsvenskan.

– Att få se unga människor utvecklas, både mentalt men också som spelare är motiverande för mig. Jag är väldigt noggrann med att se varje spelare på individuell nivå och om man pratar J20 blir min uppgift att hjälpa spelarna att ta nästa steg och hela tiden utvecklas, säger Jussi som menar att metoden för att lyckas är både enkel men tuff.

– Det krävs stenhårt jobb, speciellt när man pratar om unga spelare. Sedan krävs det även bra planering gällande belastning, både fysisk och psykisk men även det tekniska och taktiska kring laget.

Den prägel han vill sätta på J20 är en anfallsglad hockey med stort puckinnehav. Där hela laget arbetar tillsammans.

– Vi ska våga hålla i pucken och därmed spela med puckkontroll. Det viktiga är att man vågar ute på isen. Misstag kan alla göra, det viktiga är att man lär sig av dessa och blir starkare av det. Utöver det vill jag även se ett lag i höst som spelar en anfallsglad hockey tillsammans, där alla spelare ute på isen tar ansvar för både offensiven och defensiven.

Jussi inleder sitt arbete den 1 maj och den första tiden kommer handla om att lära känna den nya organisationen.

– Det är en del som kommer vara nytt för mig. AIK Hockeys organisation är större än vad jag är van vid så det blir för mig att lära känna mig för först. Jag både hoppas och tror dock att jag kommer att komma in fort och få allt på plats. Därefter börjar säsongen och då är det bara att köra hårt.

Jussi Salo börjar sitt arbete som ansvarig för J20-laget den 1 maj.