Kämpainsats gav seger mot Linköping
Publicerad: 2011-12-01

AIK tog två poäng mot Linköping efter att Oscar Ahlström först kvitterat i slutskedet av power play och Richard Gynge avgjort på övertid. Linköping hade dessförinnan haft bra kontroll på matchen men lyckades inte hålla undan. Det var AIK:s femte raka match med poäng.

Linköping lyckades genom Pär Arlbrandt ta ledningen i den sjätte minuten efter att Victor Fasth släppt en retur som AIK inte lyckas rensa undan. I mitten på perioden kunde AIK kvittera efter en snygg genomskärare av Tobias Viklund till Oscar Ahlström. Oscar gjorde det väldigt skickligt när han dels lyckades hålla undan Niklas Hävelid och sedan få träff på den studsande pucken. Efter kvitteringen var det AIK som tog tag i taktpinnen. Richard Gynge hade en bra möjlighet i den trettonde minuten efter att ha blivit framspelad av Johannes Salomonsson. I slutet av perioden är AIK det bättre laget men Linköping kontrade sylvasst. AIK hade två power play i perioden men Linköping spelade väldigt bra och kunde freda sig. Sammanfattningsvis speglade oavgjort matchbilden ganska väl efter en bra period.

Andra perioden inleddes med en dubbelutvisning. Linköping kunde ta ledningen genom Carl Söderberg som först fick ett friläge efter en misslyckad passning i anfallszon av AIK och sedan fick en ny chans efter slarv i sarghörnen. Victor Ahlström hade, dryga minuten efteråt, en bra chans att kvittera när han hade öppet mål men trippades av Norrena i LHC-kassen chansen rann ut i sanden. AIK skulle dock få en chans i power play och till och med få spela fem mot tre i 45 sekunder. Återigen spelade Linköping väldigt tätt. Man bjöd inte AIK på några större ytor. I mitten av perioden böljade spelet fram och tillbaka. Linköping skapade, som i första perioden, farliga lägen på kontringar. Andra perioden går på poäng knappt till gästerna som framför allt i slutet hade kontroll på skeendet.

Linköping tog kommandot i den tredje perioden. Det tog några minuter innan AIK kom in i spelet. Vid ett flertal tillfällen forecheckade Linköping högt vilket gjorde att AIK hade svårt att komma ur egen zon. AIK tvingades till en time out. Tiden rann iväg utan att AIK skapade några riktigt heta chanser. Med fyra minuter kvar fick Gnaget en ny chans i power play. Oscar Ahström kunde kvittera med ett kanonskott.

Matchen gick till förlängning där AIK fick spela i power play efter en Linköpings-utvisning. Där kunde tillslut Richard Gynge avgöra efter 1:03. AIK tog därmed två poäng.

På presskonferensen berömde Linköpings tränare Hans Särkijärvi sina spelare. Han ansåg att de jobbat bra matchen igenom. Totalt sett gjorde man en bra bortamatch och skapade många chanser trots att man drog på sig en hel del utvisningar. Roger Melin ansåg att man startat matchen svagt. Andra perioden är bättre men han anser att det är ett dubbelfel vid Linköpings ledningsmål. Första tiominutersperioden i tredje perioden är svag. Det var emellertid skönt att man kunde komma tillbaka och avgöra i sudden. Avslutningsvis kan vi konstatera det något kufiska i att fem av kvällens sex matcher går till förlängning efter att ha slutat 2-2.