AIK kvitterade matchserien
Publicerad: 2012-04-05

AIK besegrade Skellefteå i den sjätte semifinalmatchen med 2-1 inför ett fullsatt Hovet. Därmed kvitterade man till 3-3 i matcher och nu väntar en sjunde och avgörande match på lördag. Stora matchvinnare blev Viktor Fasth som visade landslagsklass och Robert Rosén som gjorde båda AIK:s mål.

AIK inledde matchen starkt och det märktes att det var ett revanschsuget hemmalag på isen denna kväll. Man var också nära att ta ledning tidigt då Josh MacNevin följde med i en kontring och sånär lyckades stöta in 1-0 till hemmalaget. AIK:s press kom dock av sig något i samband med en utvisning och under det efterföljande numerära underläget skapade bortalaget flera vassa chanser men AIK lyckades stå emot, mycket tack vare storspel av Viktor Fasth. Den första perioden slutade mållös och var också jämn i sin helhet. AIK gick ut hårdast i matchinledningen men bortalaget skapade fler rena lägen, främst genom sina snabba omställningar och höga pucktempo.

I den andra perioden höjdes både tempot och det fysiska spelet ytterligare. AIK lyckades etablera fler längre anfall i motståndarnas zon vilket till slut också gav utdelning. Efter 12:04 fick hemmalaget chansen i powerplay och minuten senare sköt Robert Rosén vackert 1-0 till AIK. Efter målet fortsatte AIK att trumma på och man fick återigen spela i numerärt överläge då Lee Goren utvisades för en crosschecking. Men Skellefteå lyckades bra med sin ”stora box” och hemmalaget hade stora svårigheter med att få till något ordnat spel. Faktum är att Skellefteå spelade av det numerära underläget tämligen enkelt och man skapade dessutom ett par farliga kontringar som mycket väl hade kunnat resultera i en snöplig kvittering. Skellefteå spelade upp sig under periodens gång men 1-0 stod sig inför den sista perioden.

AIK fick en bra start på den tredje perioden och man utökade sin ledning redan efter tre minuter. Oscar Steen serverade fint Robert Rosén som distinkt sköt in 2-0 mellan benen på Joacim Eriksson. Det dröjde dock inte länge innan Skellefteå skulle replikera. I spel fem mot fyra reducerade Bud Holloway för gästerna. Stort missnöje hördes från såväl åskådare som spelare och ledare i AIK-lägret i samband med målet då de flesta var överens om att domarna blundat för en given skellefteåutvisning i sekvensen innan målet. Bortalaget fortsatte sin forcering mot AIK:s mål i jakt på en kvittering men en stark defensiv avslutning från AIK gjorde att Skellefteå aldrig fick några jättefarliga chanser, trots att man tog ut målvakten i slutet.

I och med segern knep AIK den sista chansen att vara kvar i slutspelet och man visade som många gånger förr att man är bäst när det gäller som mest. Nu väntar alltså en sjunde och avgörande semifinalsmatch på lördag och en seger där skulle innebära att AIK är klara för final, första gången sedan 1984...