Kvällens motståndare: Leksands IF
Publicerad: 2019-02-15
Herr
Ikväll tar AIK emot Leksands IF på hemmaplan. Nedan går att läsa det du behöver veta om kvällens motståndare.

Kvällens motståndare är ett lag som AIK har mött många gånger tidigare. Men låt oss början från början. Den 13 augusti 1919 bildades en förening som hette Leksands Idrottsförening. Föreningen hade till att börja med verksamhet inom bandy, fotboll och friidrott.

Någon idrottsplats hade man inte men redan då fanns det fantasifulla personer i föreningens led. Leksand fick hyra mark av Leksands hästavelsförening och kunde på så sätt börja bygga en idrottsanläggning. 1937 beslutade man att satsa på hockey och från 1948 var hockeyn fast cementerat i Leksand. Det byggdes hockeyarena och 1965 fick Isstadion tak, som den första riktiga ishall i Dalarna. Den förste tränaren som fick stå i en inomhushall i Leksand var tjecken Vladimir Zabrodsky som 1965-67 var tränare för laget.

Leksands IF firade 1969 sitt 50-årsjubileum. Samtidigt började klubbens storhetstid med att man detta år vann klubbens första SM-guld. Detta genom att i sista finalomgången vinna borta mot Modo. Efter att två år ha missat guldet mot Brynäs lyckades Leksand 1973 vinna det andra SM-guldet efter att i sista matchen i Gavlerinken vinna med 5–4 över Brynäs.

1974 blev Leksand svenska mästare för tredje gången, denna gång efter att komfortabelt även ha vunnit SM-serien. Det fjärde, och sista SM-guldet för kom 1975 efter en sudden death-seger med 3–2 mot Brynäs i Scandinavium. 1989 delades Leksands IF upp så att det bildades olika föreningar för de sporter som hittills hade samsats i LIF, och Leksands IF Hockey heter hockeydelen.

Åren från 1990 fram till 2013 har Leksand åkt berg- och dalbana mellan elitserien och Kvalserien. Slutligen hände det ofrånkomliga, Leksand ramlade år 2001, för första gången på 50 år, ur Elitserien. 2002 var Leksand tillbaka i elitserien efter att i kvalserien vunnit bland annat två matcher mot AIK. Men redan 2004 åkte Leksand ur Elitserien igen, kom tillbaka 2005 men åkte redan 2006 ur igen. Därefter har laget flera gånger vunnit Hockeyallsvenskan men sedan misslyckats i kvalserien.

Säsongen 13/14 spelade Leksand i SHL men åkte ur 14/15, upp igen 16/17 men åkte ur SHL igen. Förra säsongen hamnade man på en andra plats i HockeyAllsvenskan men lyckades inte fullfölja genom att komma tillbaka till SHL igen. Leksand har de senaste säsongerna haft många tränare som har kommit och gått. Inför denna säsong var Leif Carlsson huvudtränare men med anledning av Leksands kräftgång i tabellen, så fick han sparken och ersattes av ett bekant namn, Roger Melin. Efter att Roger har tagit över tränarsysslan har det vänt för Leksand.

Efter onsdagens vinst borta mot Karlskrona med 5-2 ligger Leksand på tredje plats med 77 inspelade poäng. Med sju matcher kvar ligger Leksand 13 poäng efter Oskarshamn på plats två och 14 poäng efter AIK på första plats, dock har Gnaget en match tillgodo.

Denna säsong har AIK haft svårt för Leksand. I oktober möttes lagen för första gången, och Gnaget inledde med ett mål i andra perioden av Sam Marklund. Med 10 minuter kvar av ordinarie tid kvitterade Leksand, och tog hem bonuspoängen genom vinst på straff.

Den 4 januari möttes lagen i Tegera Arena, och scenariot upprepade sig. AIK tog ledningen efter 2 min, Leksand kvitterade med 5 minuter kvar av ordinarie tid och tog hem bonuspoängen i förlängningen. Oroväckande var att det var samma spelare i Leksand gjorde de fyra målen, Jon Knuts och Thomas Valkvae-Olsen.

I kvällens match får våra krigare se upp med dessa spelare, och visa Leksand vilket lag som är serieledare.

Carl Falck AIK Ishockey