Nu har Gynge laddat bössan
Publicerad: 2012-02-26

AIK stod under söndagen inför en av säsongens viktigaste matcher. En tajt tabell och mot ett motstånd som inte hade något att förlora lyckades AIK, med fem ordinarie spelare borta, vinna med hela 8-2. Richard Gynge klättrade ifrån i skytteligan då han stod för fem av AIK:s mål för kvällen.

Matchen hade knappt hunnit komma igång innan målkungen för kvällen, Richard Gynge, stänkte in första målet. 33 sekunder tog det innan Gynge, assisterad av Robert Rosén och Oscar Steen, spräckte Timrås nolla. Det var ett energiladdat och hungrigt AIK som fortsatte briljera i den första perioden. 2-0 kom efter 4:02 då en Timråspelare lagt en felpass som istället fastnade på Tobias Viklunds klubba och Tobias passade fram Richard Gynge till hans andra mål för kvällen. Och fler skulle det bli. AIK fortsatte att sätta stor press på Timrå och ett flertal målchanser skapades då alla fyra kedjor spelade riktigt bra. Rastislav Pavlikovsky jobbade fram pucken till David Lillieström-Karlsson som snyggt satte dit 3-0 bakom Joakim Lundström i Timråkassen. Bortalaget fick efter 10:08 chansen att spela i powerplay då Oscar Ahlström fick sitta två minuter i utvisningsbåset och de hade ett par vassa skott på mål, men Viktor Fasth höll tätt.

Den andra perioden började även den med ett snabbt mål och ett hattrick kunde antecknas i statistiken. Richard Gynge bjöds på ett öppet läge efter pass av Robert Rosén. AIK fick efter 3:44 spela i powerplay då Yared Hagos åkte ut för en tripping och det tog inte ens en minut innan Gynge, återigen, hittade målet. 5-0 på resultattavlan och Hovet var i extas. Timrås Max Friberg spräckte AIK:s nolla efter 7:17. Det som såg ut att vara en jätteräddning av Viktor Fasth, men pucken gick in under benskyddet och 5-1 var ett faktum. Knappt fyra minuter senare kom ytterligare ett Timrå-mål och det kändes som att energin totalt försvunnit ur AIK-spelarna. Samtidigt som 5-2 målet kom tog Roger Melin en time out i hopp om att väcka hemmalaget, men det hjälpte inte. Publiken, som inte alltför länge sen var i extas, försökte desperat få igång spelarna med hejaramsor, men istället slog AIK två icingpuckar på rad och spelet blev allt sämre. Patric Blomdahl och Rastislav Pavlikovsky gjorde ett rejält slitgöra i anfallszon och hoppet steg en aning innan den andra periodens powerbreak kom. Resterande fem minuter såg allt bättre ut och periodvilan kom efterlängtad.

AIK började den sista perioden trögt och Timrå var de som hade mest puck. Viktor Fasth gjorde ett par viktiga räddningar medan spelet var fortsatt lamt från utespelarna. Efter 8:44 ökade Kent McDonell på AIK:s ledning till 6-2 och segern kändes klar. Patric Blomdahl passade fram McDonell som kom ensam mot Timråkeepern. Trots målet fick spelarna inte tillbaka samma energi som vi skådat i den första perioden utan det skulle dröja tills efter periodens powerbreak, i spel fem mot fyra. Richard Gynge gjorde då för femte gången denna kväll mål och han gjorde det snyggt. Ett rappt skott som tog vid den bortre stolpen och AIK ledde med hela 7-2. Men matchen var inte slut där. 54 sekunder innan slutsignalen ljöd gjorde Stefan Johansson mål från backposition och satte därmed dit slutsiffrorna 8-2.