AIK Hockey tar in Max Gerlach

20 maj 2021 16:59
herr

Amerikanen Max Gerlach har spenderat två år i Europa och nu ansluter den poängstarka forwarden till AIK Hockey kommande säsong.


´Max Gerlach, född 1998, som efter sina 4 år i WHL tog sig över till Europa, fortsätter nu karriären i Sverige, hos AIK Hockey, för ett tredje år på andra sidan atlanten.

– Max är en väldigt intressant spelare i helt rätt ålder som hela tiden vill bli bättre. En spelare som valde att komma till Europa i tidig ålder och har bevisat sig i både Schweiz och Österrike innan han nu ska prova lyckan i Sverige, inleder sportchefen Christoffer Malm och fortsätter:

– Max är en högerfattad forward med ett väldigt bra skott och bra fart under fötterna. Vi ser honom som ett tillskott till denna trupp framförallt offensivt. Vi har tagit hit Max för att spela ytterforward, som han gjort mycket de senaste åren men han kan även spela center eller ta tekningar om det skulle behövas.

Max Gerlach inledde juniorkarriären i Medicin Hat Tigers i WHL där han spelade drygt två år innan han blev tradead till Saskatoon Blades där han fortsatte i ytterligare en säsong. Därefter fick Max frågan om Schweiz och för den unga amerikanen, som flyttade ifrån familjen första gången vid 14-års ålder, var beslutet enkelt.

– Jag skrev kontrakt med HC Ambrì-Piotta i den schweiziska ligan, men jag spelade mestadels med deras farmarlag HCB Ticino Rockets. Däremot fick jag faktiskt spela två CHL matcher med Ambrì-Piotta, varav en av dem i Sverige mot Färjestad! Det var en jämn match, de vann med 2-1, men det var väldigt kul. Så jag har faktiskt spelat i Sverige, mot ett SHL lag, berättar Max när han går igenom de senaste åren i sin karriär.

Efter säsongen Schweiz flyttade Max till Österrike och spelade hos HC Innsbruck. Ett andra år i Europa som gjorde honom mer varm i kläderna i den europeiska hockeyn.

– Vi hade en bra grupp killar förra säsongen, många av dem spelade sitt första år i Europa och vi kunde tillsammans lära oss spelsättet men även lära oss av varandra.

– Som sagt, det var mitt andra år, nu med mitt tredje år så vet jag vad jag har att vänta på den stora isen, vilka system som brukar spelas och allt det där. Det är såklart väldigt mycket mer systematiskt och strukturerad hockey i Sverige än många av de andra länderna, vilket jag faktiskt ser väldigt mycket fram emot, förklarar Max och fortsätter berätta om skillnaderna i den europeiska hockeyn.

– Att spela i Europa är en stor skillnad från Nordamerika. Speciellt för mig, jag var 20 år när jag åkte över, det var en stor förändring, men jag tycker jag anpassade mig ganska bra till kulturen, språket och allt det där. Jag tycker om att lära mig nya saker och se nya platser. Som spelare tror jag det har lärt mig att kunna anpassa mig till en hel del saker. Isen är ju större så du får spela på ett annat sätt, lära dig avståndet till mål när du ska skjuta eftersom det är längre. Jag tycker det ärligt talat gjort mig mer trygg med pucken på bladet, och det har också lärt mig att läsa spelet lite bättre, om jag har ett tillfälle att sätta pucken mot mål eller om jag ska vänta in lagkamraterna.

Max Gerlach är en offensiv forward med en extra förmåga att göra en hel del poäng. I schweiziska ligan noterades han för 38 poäng under den ordinarie säsongens 41 matcher. Och i Österrike 36 poäng på 48 matcher.

– Jag är en mer offensiv spelare, men det är klart jag kan ta hand om jobbet även defensivt. Jag älskar att spela offensivt, det och målskyttet är väl helt klart mina starkaste sidor. Målskytt har jag varit hela min karriär, jag älskar att få lägga puckarna i nätet, erkänner Max.

Nästa säsong hoppas han kunna ta ytterligare steg framåt i sin utveckling. Med nyss fyllda 23 år säger Max att han har mycket hockey kvar framför sig, och i hockeykunniga Sverige har han ett bra tillfälle att förbättra sitt spel.

– Med tränarstaben och alla andra i klubben just nu känner jag att det finns en chans att lära sig en hel del och bli en bättre spelare. Jag vill fortsätta utveckla hela mitt spel, men jag tycker jag gjort ett bra jobb med mognaden i spelet de sista tre åren, helt klart. Det viktigaste att utveckla skulle jag säga är just att vara jämn i spelet varje match. Den största skillnaden på toppspelarna och de som inte är det är att toppspelarna bidrar och är jämna i sitt spel varenda match och träning, berättar han.

– Jag skulle säga att alla, som kommer över från Nordamerika, har som mål att spela i SHL, vilket det finns en stor chans till här. I AIK kommer vi ha ett bra lag den här säsongen så att ta sig uppåt är en möjlighet och det är något jag är väldigt taggad på.

Ett starkt lag på pappret och en chans till avancemang var något av allt det Max Gerlach fick höra av Christoffer Malm som lockade. Max, som de två senaste åren spelat i lag som legat längre ned i tabellen, erkänner att vinnarkänslan lockar.

– När Christoffer berättade att han vill bygga ett lag som ska vara med och slåss om att vinna HockeyAllsvenskan och ta en plats i SHL, jag menar, det är allt du kan önska som spelare – Att sportchefen och övriga viktiga roller inom organisationen arbetar för att sätta ihop ett lag som kan vinna, säger Max och fortsätter:

– Och som sagt, att få spela i Sverige med all den hockeykunskapen som finns där och alla hockeyspelare som kommit därifrån, det är verkligen ett hockeyrikt land. Jag skulle aldrig ha kunnat tacka nej till en chans att få spela i Sverige och med ett lag som AIK framförallt.

Max kommer ifrån Texas, en väldigt stor stad i jämförelse med hans tidigare Europeiska hemorter. Att få komma till Stockholm beskriver han som att känna sig lite mer som hemma. Och när han gjort research på sin nya klubb nämner han framförallt den långa historian bakom både klubben, och arenan Hovet.

– Att komma till Stockholm som är en större stad och veta att det kommer vara mycket människor runtikring, det känns bara skönt. Jag har spelat med en hel del svenskar i min karriär så jag pratar ganska mycket med dem om hur det är där och så. Jag har fått höra jättemycket bra om både Sverige som land och om Stockholm som stad, säger han.

– Jag skulle inte säga att AIK är nya i HockeyAllsvenskan, men de har bara varit där i 5-6 år, så jag vet att det är en klubb som är vana att vara i högsta ligan. Hovet, det är gammalt! Men jag har spelat i många gamla arenor och det är ganska coolt att veta hur mycket historia som sitter i väggarna. AIK har ett gäng SM-guld, och nu är det väl dags att ta sig närmare ett till!

Offensiv-älskande Max Gerlach säger att han vill bidra med vad än tränarna ber honom om. Vid en snabb anblick på hans statistik under karriären är Max medveten om att många kommer önska att få se honom göra mål. Men han hoppas få bidra även på andra sätt i spelet.

– Sent i matchen om vi måste se till att hålla puckarna borta från mål, eller att vara den som avgör - Oavsett vad så vill jag vara en av dem som får förtroendet att vara inne på isen i de lägena. Jag vill vara till hjälp i alla situationer. Som sagt, målet som Christoffer sa, är att vinna matcher och ta sig uppåt och jag är redo att göra vad som helst för att hjälpa laget till vinst, avslutar han.

Utöver längtan till vinster ser Max även fram emot mycket annat när han kommer till AIK.

– Att potentiellt få ha supportrar på plats! Det är helt klart nummer ett! Jag har hört att AIK har otroligt många lojala fans, så det är absolut på topplistan.

Kontraktet med Max Gerlach är skrivet över säsongen 2021/2022.