Inför Västerviks IK - AIK: "Kan vi bara rätta till slarvet blir vi giftiga"

10 oktober 2017 16:00

Efter en väldigt stark inledning på säsongen har AIK nu förlorat två raka matcher. Tränare Tomas Mitell och Joakim Thelin berättar om senaste matchen och om hur laget ska hitta tillbaka till vinnarspåret imorgon när AIK gästar Västervik.


Med några dagars distans till förlusten mot Oskarshamn konstaterar båda att det inte var en särskilt bra match från AIK:s sida.

Vi var besvikna, dels på resultatet men även på prestationen. Särskilt det hårda ödmjuka jobbet som vi pratat om innan, vi blev lite bekväma såg det ut som. Det kändes som vi snarare blev oödmjuka inför uppgiften. Det är en så pass snabb liga och sport generellt att man blir straffad direkt. Är man inte på tårna får man problem, säger Tomas Mitell och fortsätter.

- Det var framförallt första perioden som gjorde att vi satte oss i ett jäkligt dåligt läge. Efter det blir det långsamt bättre ju längre matchen gick men tyvärr förstörde första perioden mycket. Det var första gången jag ser det med det här laget för i de andra fem matcherna tycker jag att vi kommer ut som vi vill. Så det är nåt vi måste lära oss; att jobbet som vi måste göra kommer inte av sig själv. Så det är bara på med krigarkostymen imorgon mot Västervik så ska vi matcha deras kampmoral, säger Tomas Mitell.

- Vi spelar inte så bra som vi kan. Vi får en tuff start, sedan slarvar vi kring linjerna framförallt. Vi fick inte ner pucken i deras zon och hade problem med att spela enkelt när det behövdes. Vi missade i backcheckningen några gånger som också resulterade i baklängesmål. Det var mycket smådetaljer i spelet som egentligen är lätta att fixa. Slarvar man på den här nivån resulterar det ofta i baklängesmål. Så vi är inte nöjda med matchen utan siktar på att göra en mycket bättre match mot Västervik imorgon, säger Joakim Thelin.

Även om det var en förlust var båda nöjda med förmågan att ta sig tillbaka in i matchen.

- Jag tycker ändå att vi visar en ganska så bra moral och kommer nästan ikapp och har snudd på kvittering både en och två gånger. Ligger man under efter två perioder blir man dock väldigt sårbar, säger Tomas.

- Vi ger det chansen ändå. Vi får många skottlägen men det måste varit en 7-8 gånger där det tyvärr slarvas. Om vi bara kan rätta till det så kommer vi att vara giftiga där framme, säger Joakim.

För egen del är Joakim både nöjd och missnöjd med sig själv så här några matcher in på säsongen.

- Jag tycker det känns bra i kroppen. Jag känner mig pigg och det känns som om jag tagit ett steg fram i alla delar på planen, även fast jag kanske inte riktigt är nöjd med min insats så här långt men jag känner att jag har det i mig så att säga. Jag får mycket förtroende av Tomas i både fem mot fem och powerplay. Självförtroendet växer verkligen när tränaren tror på en. Jag vill hjälpa laget att vinna så mycket det bara går och sen ser jag mig själv som målskytt så förhoppningsvis ska det trilla in en hel del mål från min klubba, säger Joakim.

Imorgon onsdag väntar Västervik på bortaplan i en på förhand svår match.

– Vi har sett dem lite grann. De spelar efter sina resurser, chippar ut en del puckar och lever på motståndarens misstag. Det känns som att många av ‘de nyare division 1-lagen’ har hittat en väg att vinna, även på denna nivå. Det vill till att vi är ödmjuka inför uppgiften för det kommer att bli tufft där nere, de har tagit poäng i alla sina hemmamatcher, säger Tomas.

Vad är det som krävs för att vinna matchen och hitta ett vinnarspår igen?

– Vi ska vinna matchen genom att spela så mycket som möjligt i deras zon. Trycka ner dem och håll trycket på dem, samt vara vaksamma på deras spelvändningar. Dessutom behöver vi vara noggranna med spelet på egen planhalva, både med och utan puck. Så mycket tid som det bara går ska vi dock självklart spendera i deras zon, för det är i motståndarens zon man vinner hockeymatcher, säger Tomas.

Nästa hemmamatch

AIK - BIK Karlsskoga, fredag 13 okt. Biljetter köps via denna länk.