AIK med en fot i slutspel
Publicerad: 2012-02-28

Ett skadedrabbat AIK vann tisdagskvällens bortamatch mot Brynäs med 4-2 och är i och med segern med största sannolikhet klart för slutspel. Målskyttar för AIK var Richard Gynge, Robert Rosén, Kent Mcdonell och Tobias Viklund.

Viktiga poäng stod på spel när AIK reste till Gävle för säsongens sista bortamöte mot Brynäs. Nyckelspelare som Daniel Rudslätt, Christian Sandberg, Daniel Bång och Fredrik Carlsson saknades alla i laguppställningen. Brynäs startade matchen bäst och satte hög press mot AIK:s mål. Johan Larsson prickade stolpen redan efter ett par byten och Viktor Fasth tvingades till flera bra räddningar under matchens inledande minuter. AIK fick lite andrum när man fick chansen att spela powerplay halvvägs in i den första perioden. Även om spelet i numerärt överläge inte resulterade i något mål så medförde det att stockholmarna ”kom in” i matchen efter att tidigare mest varit tvungna att slå ifrån sig.

Matchens första mål gjordes av gästerna och kom aningen oväntat efter 13:54. En slumppuck damp ner framför skytteligaledaren Richard Gynge som distinkt trycte 1-0. Brynäs fortsatte att trumma på efter AIK:s ledningsmål och man var också nära att nå en kvittering under periodens slutfas när man fick sin första chans i powerplay. Men med uppoffrande spel och lite flyt med puckstudsarna lyckades AIK freda sitt mål och ledningen stod sig perioden ut.

Den andra perioden var spelmässigt lik den första. Brynäs var det laget som tryckte på mest framåt och AIK spelade stabilt och försökte spela enkelt för att inte bjuda hemmalaget på några chanser. Efter 4:10 var det dags för Robert Rosén tillika elitseriens poängkung att presenterat sig i målprotokollet. Ensam framför Honken i brynäsmålet styrde han in ett smart skott från Oscar Steen och bortalagets 2-0 mål vittnade både om förstakedjans hysteriska form men också om vikten av effektivitet i dagens elitserie.

Matchen öppnade upp sig något efter bortalagets ledningspuck och matchbilden präglades alltmer av snabba spelvändningar vilket också medförde att lagen bytte många chanser med varandra. Perioden slutade med tvåmålsledning för AIK vilket ska tillskrivas ett stabilt försvarsspel och den för dagen storspelande Viktor Fasth.

Tredje perioden kom att handla om Brynäs jakt på en reduceringspuck och bortalagets ambitioner att stänga matchen. Efter fyra minuters spel kom till slut Brynäs förlösande första mål. Jacob Silfverberg lyckades tråckla in pucken efter en påtaglig oreda framför AIK:s mål.

Hemmalaget fortsatte att jobba hårt för att komma in mot AIK:s mål och i sitt fjärde powerplay för kvällen rakade Johan Larsson in en retur och matchen var därmed utjämnad.

Roger Melin kallade direkt efter målet till ”time-out” för att få en ändring av matchbilden, något som skulle visa sig vara ett smart drag av AIK:s coach. Strax efter Brynäs kvittering utvisades Jesper Ollas för en slashing och AIK fick chansen i pp och utdelningen lät inte att vänta på. Robert Rosén vandrade upp med pucken mot blålinjen och skickade iväg ett slagskott mot brynäsmålet som sedan Kent Mcdonell enkelt stötte in till 3-2 i öppen kasse och AIK hade återtagit ledningen.

Brynäs fortsatte att jaga en kvittering och man plockade också ut målvakten för att spela med en man mer i slutminutrarna men AIK höll undan och lyckades även pricka in 4-2 via Tobias Viklund.

Vinsten mot Brynäs visade att AIK är ett lag med bra form och att man trots flera skador i truppen är ett lag som kan mäta sig med topplagen i ligan. Än mer glädjande är att AIK med all säkerhet nu också är klart för slutspel eftersom att Växjö under kvällen förlorade mot Färjestad vilket innebär att nämnda Växjö måste ta in 9 poäng och utjämna en målskillnad på 30 mål under de nästkommande tre matcherna.

AIK:s nästa match är på torsdag då man tar emot gästande Luleå på Hovet.