AIK besegrade Brynäs

18 augusti 2011 22:45

AIK gav formbesked i det första större testet på försäsongen. Brynäs fick kapitulera i den tredje perioden. Tränaren Roger Melin var nöjd. ? Givetvis roligt att få vinna.


Pinbackshallen i Märsta, norr om Stockholm är en av landets många ishallar med hög charmfaktor. Utvändigt påminner den om en jättelik bit engelsk konfekt.

Pinbackshallen var Roger Melins hemmaarena när han coachade Arlanda Wings fram till säsongen 97/98. Säsongen därpå bärgade han SM-guldet till kvällens motståndare ? Brynäs IF.

Ikväll var Pinbackshallen slutsåld och mer därtill. 1362 personer fick tränga ihop sig på de 1220 platser som hallen enligt webbplatsen rymmer.

AIK öppnade bäst
AIK, för kvällen i vitt, var det lag som började klart piggast och Brynäs fick knappt känna på pucken de första fem minuterna. Ett kompakt Brynäsförsvar gjorde dock att AIK inte fick någon utdelning, trots ett tidigt powerplay.

När halva första perioden spelats kom Brynäs första längre anfallssekvens. I samma veva drog AIK på sig ett lagstraff på grund av för många spelare på isen*.*

Det såg ut som att AIKs stabila boxplay från förra säsongen var helt intakt men i den sista utvisningssekunden smet pucken förbi Fasth. När pucken för en sekund sprattlat på mållinjen kunde Jesper Ollas enkelt stöta in Brynäs ledningspuck ? logiskt ologiskt som hockey ibland kan vara.

Målet gav Brynäs lite luft under vingarna fram till periodpaus, men trots underläge 0-1 var AIK spelmässigt bättre de första tjugo.

Nordström matchens spelare
I den andra perioden tog bägge lagen fler risker, vilket gjorde att det också uppstod större ytor och hetare målchanser. Fem minuter in i andra perioden presenterade sig matchens stora utropstecken ? Joakim Nordström. Felvänd med ett par meter till Brynäs mål fick han en passning av Victor Ahlström. När Nordström inte hittade ett bra passningsalternativ vände han själv upp, gjorde sin gubbe och sopade in AIKs första puck för kvällen. Om det var snyggt så var dock Nordströms förarbete till matchavgörande 3-2 ännu vackrare.

I mitten av den tredje perioden snurrade han upp tre Brynässpelare i mittzon, tog pucken över offensiv blå och droppade den bakåt till Tobias Viklund. Viklund som hade torrt krut i bössan tvekade inte en sekund utan stänkte in AIKs segerpuck med tio minuter kvar att spela.

Dessförinnan hade Oscar Steen i den andra perioden krigat in sin egen retur till 2-2, vilket var ställningen inför den sista perioden.

Richard Gynge var sist att hamna i målprotokollet då Brynäs, trots numerärt underläge chansat och tagit ut målvakten med knappa minuten kvar att spela.

Förkrossande skottstatistik
Att AIK var det starkare laget den här kvällen visade sig om inte annat i skottstatistiken ? hela 43-14 i svart-gul favör. Utan att dra för många växlar på en försäsongsmatch så kändes det som något av ett styrkebesked från AIK.

Roger Melin var nöjd:
? En hyfsad match för att vara första träningsmatchen. Det fanns känslor, fart ? en kul match måste jag säga. Det var givetvis roligt att få vinna också även om det inte betyder skitmycket i en träningsmatch.

Lagupställning

1:a \#6 Dick Tärnström #23 Jonas Liwing 0+1 \#14 Daniel Rudslätt \#45 Oscar Steen 1+0 \#10 Richard Gynge 1+0 2:a \#37 Stefan Johansson #17 Fredrik Carlsson \#20 Daniel Bång \#21 Christian Sandberg \#33 Linus Videll
3:e #24 Christopher Aspeqvist #4 Fredrik Svensson \#84 Patric Blomdahl \#70 Roger Rosén \#22 David Lillieström-Karlsson4:e \#12 Patrik Nemeth 0+1 \#7 Tobias Viklund 1+0 \#68 Viktor Ahlström 0+1 \#13 Joakim Nordström 1+1 \#86 Oscar Ahlström
Text: Michael Strix Foto: Jesper Zerman/jesperzerman.se