Inför Björklöven - AIK: "Vi ska inte vara rädda för att ta tag i matchen"
Publicerad: 2017-11-28

Efter tre raka hemmamatcher, varav vinst senast mot Vita Hästen, är det dags för AIK att bege sig norrut när man åker upp till Umeå för ett möte med Björklöven. Tomas Mitell och Erik Källgren pratar om senaste matchen och vad som blir nycklarna för vinst mot Björklöven.

Efter en tung förlust mot Leksand i fredags gavs man en snabb chans till revansch när Vita Hästen slogs tillbaka med 2-1 i söndags.

- Tycker vi gör en bra match. Vi var det klart bästa laget i första och tredje perioden. Lite svajigt i andra möjligtvis, där vi bytte lite chanser. Vi pratade lite om det att vi kontrollerar matchen ganska bra när vi spelar som vi vill, i första och tredje. De skjuter väl 5 skott i första perioden och 1 i sista när de ska jaga och vi skapar samtidigt många målchanser. Matchen i sig var snarlik Västerviksmatchen tyckte jag men helhetsmässigt får man vara nöjd med matchen.

Det vi kan förbättra är spelet med puck, och det har vi pratat om. Det har varit mycket fokus på försvarsspelet från vår sida överlag vilket har gjort att vi generellt sett inte släppt in så mycket mål. Spelet med puck är ett aktuellt projekt just nu. Vi i laget är medvetna om att vi behöver höja det spelet iaf. Det är en ny grupp, jag är ny. Försvarsspelet var tvunget att sättas först men vi tror att det steg för steg kommer bli bättre vad gäller helheten. Ibland har vi sett lite onödigt nervösa i matcher men jag tror det släpper med tiden, sen ska man komma ihåg att det går fort ute på isen. Många lag spelar med hög press och gör det svårt.  Hockeyn har väl generellt sett idag blivit lite hafsigare av det spelet, glamourhockeyn som en gång var är borta, säger Tomas Mitell.

Jag tycker vi gör en bra insats. Tycker vi ägde matchen i stora delar och kunde gjort fler mål än vad vi gjorde. En insats att vara nöjd med, säger Erik Källgren.

Noterbart från läktarhåll var att trots en på pappret skör ledning så kändes Vita Hästen aldrig nära att hota i sista perioden. De sköt endast ett skott på mål, i en period de behövde jaga i.

- Riktigt nöjd med att bara släppa till ett skott i sista perioden. Jag tycker de matcherna vi gått ut med ledning inför sista perioden har vi spelat bra. Problemet är väl att vi inte ledat alltför många gånger inför sista perioden. Många har säkert Modo, Almtuna och Södertälje matcherna på näthinnan och då jagar vi ju. Men generellt tror jag inte att vi tappat ledningen i matchen en enda gång i slutperioden. Det känner vi oss trygga med, säge Tomas.

- Den sista perioden var nog en av de lättare tredje perioderna i min karriär. Men det gäller samtidigt att hålla fokus när man får stå sysslolös så länge. Vi är nöjda med hur vi stänger till matchen, säger Erik.

Erik gjorde en stabil match, precis som Linus Lundin också gjort på sistone när han fått chansen. Hur ser Erik på målvaktsduellerandet?

- Jag tycker att det är en bra konkurrenssituation. Tror det gynnar hela laget att jag och Linus tävlar varje dag om vem det är som ska få starta matcherna, sen att det är bra för både min och Linus utveckling är jag också övertygad om. Att inte nån är utsedd till första keeper är bra för då tror jag att det kan vagga sig in en liten känsla av bekvämlighet, nu måste man prestera, det finns inget annat. Det är en bra, sund situation.

Det var ett tag sen det var bortamatch för AIK:s del men imorgon väntar en tuff bortamatch mot Björklöven.

De brukar komma ut med fart och energi vilket vi måste matcha och prestera över. Vi ska se till att vara redo när pucken släpps, den första perioden är mycket viktig. Tar vi oss igenom den på ett bra sätt tror jag vi har en hygglig chans att vinna. Man får inte stå och titta på ute på isen för då är vi ett slaget lag, säger Tomas.

-  Kommer bli en tuff bortamatch, de kommer ut och hårt och det gäller att vi är med från start, de kommer säkert få med sig publiken men det ska vi stoppa. Vi ska vara noggranna och inte bjuda på något för det blir en tuff match men utför vi vår gameplan har vi goda chanser att vinna där uppe, säger Erik.

AIK har varit ett mycket bra lag på bortaplan men har förlorat de senaste två bortamatcherna. Hur ska vi hitta tillbaka till det fina bortaspelet?

. Vet inte om det handlar att hitta tillbaka. Tycker vi gör en bra match mot Oskarshamn i 50 minuter men där vi raserade ihop sista 10. Det var en match vi lika gärna kunde vunnit om vi satt alla de lägena vi bommade i matchen. Tycker inte att vi ska ändra nåt sådär på rak arm bortsett från de sista 10 minuterna annars har vi varit bra på bortaplan, säger Tomas.

- Vi ska sätta hård press över hela banan och inte låta dem sätta tempot i matchen. Vi ska ta tag i matchen och inte vara rädda för att göra just det. Gör alla en bra insats så vinner vi, absolut, säger Erik.