Gynge "Fantastiskt att få ha representerat AIK"

21 april 2012 10:36

Efter tre säsonger i AIK lämnar elitseriens skyttekung Richard Gynge klubben för ett proffsäventyr utomlands. Ett beslut som inte var helt lätt att fatta.
– Det känns vemodigt lämna. Jag har haft tre fantastiska år där jag fått uppleva så otroligt mycket, säger Richard Gynge.


AIK säsong tog slut i Skellefteå. I en tight semifinalserie förlorade stockholmarna den sjunde och avgörande matchen med 5-3. Efter det snöpliga uttåget valde skarpskytten Richard Gynge att stanna hemma i Stockholm och ta det lugnt istället för att, som många av sina lagkompisar, sticka iväg på en avslappnande solsemester.
– Jag brukar stanna hemma några veckor efter säsongsavslutet då det oftast brukar vara sol och skönt vårväder. Tyvärr har ju vädret varit dåligt så nu har jag och min sambo bokat en sista minuten-resa till Cypern nästa vecka, säger Richard Gynge.

Efter att den största besvikelsen lagt sig kunde elitseriens skyttekung ändå känna sig stolt över vad laget presterat under säsongen. Men finalspelet rörde återigen upp känslorna.
– När man har tittat på finalerna så har det faktiskt kännts lite surt. Jag tycker att det borde varit vi som hade mött Brynäs i finalen.

– Men försöker man se det stora perspektivet är det klart att det är svårt att vara missnöjd. Vi slutar bättre än förra året och slår ut seriesegrarna. Men, som sagt, vi hade definitivt laget för att gå betydligt längre...

För första gången på massor av år fick AIK en spelare som toppade hela elitseriens skytteliga. Gynge stod för totalt 28 mål och ytterligare ett otal minnesvärda målgester.
– Självklart har det varit en rolig säsong. Att får göra mål inför våra fantastiska fans är en obeskrivlig känsla.

Varför tror du att framgången kom nu?
– Vi hade en bra försäsong och fysen med Hultin (fystränaren) lade grunden. Jag hade också turen att få vara frisk och spela alla matcher.

När man pratar med ledarna kring laget så är alla imponerade av forwardens träningsvilja. Han beskrivs som seriös och lämnar ingenting åt slumpen.
– Jag har alltid tränat hårt och försöker vara ett föredöme. För mig är det viktigt att jobba hårt. I ett lag är alla lika viktiga, oavsett om man gör mål eller täcker skott.

Efter tre säsonger i AIK lämnar Richard laget.
– Det var ett jättersvårt beslut att lämna AIK. Det känns vemodigt efter tre fantastiska år där jag fått uppleva så otroligt mycket.

Trots att flera svenska elitserieklubbar var intresserade fick de kalla handen från Gynge.
– Det var aldrig något snack. Det skulle vara otroligt svårt att representera något annat lag i elitserien, så det var aldrig aktuellt. Det har hela tiden stått mellan AIK och utlandet.

– Jag fick tillslut ett erbjudande som var svårt att tacka nej till. Det känns som det är utmanande för mig både som person och som hockeyspelare.

Vilken klubb stockholmaren hamnar i är ännu inte officiellt. Och Gynge har ännu inte klippt banden till AIK helt.
– Jag frågade Gozzi om jag fick vara med och träna under första delen av försäsongen. Han sa att det gick bra. Så i maj inställer jag mig på Ritorp igen.

Vilka är din känslor för AIK?
– Jag kom hit som en halvhygglig allsvensk spelare för fyra år sedan och har fått en otrolig utveckling både personligen och hockeymässigt. Jag är otroligt tacksam mot AIK som organisation.

– Det har också varit fantastiskt att få uppleva våra fantastiska fans och atmosfären kring matcherna. Jag tror inte att det finns ett sådant tryck i hockeyvärlden som att få spela inför ett fullsatt Hovet. Mina känslor för klubben är otroligt starka.

Kommer vi få se dig i den svartgula tröjan igen?
– Det hoppas jag verkligen!

När intervjun är på väg att avslutas vill Gynge skicka iväg en hälsning till alla AIK:are.
– Jag vill passa på att tacka alla fans. Det finns inga supportrar som kan skapa den atmosfär ni skapar. Det har varit en förmån och ära att få glida in på Hovet! Dessutom vill jag också tacka alla spelare, ledare och personal i organisationen. Det har varit fantastiskt att få vara med på den här resan. Jag hoppas vi ses i framtiden!