AIK förlorade på övertid mot Luleå
Publicerad: 2012-03-01

AIK tog under torsdagen emot formstarka Luleå inför 5411 åskådare på Hovet. Matchen slutade 0-0 under ordinarie tid och avgjordes under övertidsspel där Luleå tog hand om bonuspoängen. Resultatet innebar att AIK nu även i teorin är helt klart för slutspel samtidigt som Luleå kan titulera sig som seriesegrare.

Matcherna mot Luleå brukar sällan bli några målrika tillställningar och torsdagskvällens match var inget undantag. Däremot skapades det fler klara målchanser än under tidigare möten vilket gav en underhållande spänning till matchen.

Bortalaget började den första perioden bäst och lyckades genom bra fart och kompakt försvarsspel pressa AIK under de första fem minuterna. Bland annat hade Topi Jakola ett friläge som resulterade i en stolpträff och man fick även tidigt chansen att spela powerplay, dock utan att skapa några riktiga farligheter.

AIK växte in i matchen ju längre perioden led och likt bortalaget stoppade man effektivt motståndarnas anfall. De bägge lagens starka defensiv skapade en matchbild där inget av lagen lyckades få till något rakt spel och den första perioden präglades av mer oordnat spel än under de efterföljande perioderna.

Den andra perioden inleddes också bäst av gästerna och likt den första perioden fick Luleå tidig chansen att spela i numerärt överläge. Bra försvarsspel över hela banan gjorde att AIK utan större besvär kunde ”döda” motståndarnas powerplay. Bara minuten efter att AIK blivit fulltaligt var det åter dags för Luleå att få chansen i powerplay men ännu en gång visade hemmalaget att man är ruggigt starka i spel med en man mindre på isen.

Det syntes också att powerplay är den spelform som serieledarna från norrland fortfarande måste jobba med inför slutspelet. Halvvägs in i matchen ändrades plötsligt den aningen tillknäppta matchbilden. Flera längre passningar genom mittzon började gå fram vilket främst gynnade hemmalaget som radade upp vassa chanser men utan resultat.

Närmast var Joakim Nordström som fick ett friläge efter tio minuter men avslutet var inte distinkt nog. Bortalaget hade också ett par farliga lägen, speciellt under periodens slutskede då man ännu en gång fick spela med en man mer på isen men den för dagen mycket duktige Marcus Svensson i AIK-kassen motade samtliga puckar från Luleås klubbor.

Även den tredje perioden inleddes bäst av Luleå även om hemmalagets spelare hela tiden låg nära sina motståndare. Den svängiga matchbilden från mittenakten hade ordnat upp sig och publiken fick se två skridskostarka lag som vägrade bjuda på några ytor. Ju längre perioden led desto mer tog hemmalaget för sig och var det lag som trummade på hårdast för en seger.

Med drygt en minut kvar av matchen blev Kent Mcdonell utvisad och Luleå fick sitt fjärde raka powerplay för kvällen. AIK lyckades freda målet under den sista minuten och resultatet efter tre spelade perioder var alltså 0-0. Matchen gick således till övertid där Luleå fortfarande hade tid kvar att spela med en man mer på isen.

Det dröjde endast 27 sekunder innan Elias Fälth snyggt stänkte in 1-0 till gästerna och bortalaget fick alltså till slut utdelning på sina många powerplay.
– Bra försvar från båda lagen men de får fler utvisningar med sig vilket avgör matchen idag” summerade Roger Melin matchen till canal +.

AIK:s nästa match är på lördag klockan 16:00 då man möter Växjö på bortais.