Tomas Mitell: "Det är då vi spelar vår bästa hockey"

15 januari 2018 17:00

AIK:s huvudtränare, Tomas Mitell – Om Leksandsmatchen, självförtroende och vad som komma skall hemma mot Björklöven.


I fredags var det match mot Leksand, och på onsdag är det dags igen, hemma mot Björklöven. Det innebär fyra stycken matchfria dagar mellan dessa två matcher. Nere på hovet var det bra fart på måndagsträningen, något AIK:s huvudtränare, Tomas Mitell, höll med om.

– Träningen gick bra. Bra fart och bra action. Vi hade pratat om det innan om att snäppa upp på träningarna, så det var bra respons från grabbarna.

3–2-segern borta mot serieledarna Leksand och tre nya inspelade poäng. AIK fick en smakstart på matchen och tog ledningen tidigt, en ledning som kunde utökas två gånger om, innan Leksand reducerade till 1–3 strax före pausvilan. AIK blev passiva samtidigt som Leksand växlade upp. Ytterligare ett reduceringsmål kom för hemmalaget, denna gång med cirka 10 min kvar av matchen. Resultatet stod sig matchen ut och tre nya poäng till ett formstarkt AIK. Tomas Mitell summerar matchen:

– Med tanke på hur matchbilden blev så är vi såklart nöjda med tre poäng. Jag tycker att vårt försvarsspel satt hyffsat i egen zon, sedan har de några tunga forwards som är svåra att få stopp på. När vi inte kan ha pucken så mycket som vi vill hamnar vi mycket i egen zon. Ifall det beror på om vi blev för passiva efter att vi gjorde 3–0, eller om det var Leksand som blev riktigt bra, det håller jag osagt, säger Tomas och fortsätter analysen.

– Generellt behöver vi spela mer med puck. När de får dumpa pucken och komma flygande på oss, då blir det mycket zontid. De skapade inte så många två-mot-ett-lägen, utan de byggde långa anfall vilket vi hade lite svårt att hantera. Det blev en krigarinsats från vår sida, och skönt med tre poäng.

AIK har tagit poäng nio matcher i rad, varav sju segrar. Något som lett till ett stort självförtroende i truppen.

– Ja det tror jag. Jag tycker att det har varit rätt bra hela tiden, och att det nu har blivit mer vana att spela på Hovet i AIK-tröjan. De unga spelarna och de som inte varit här förut, de börjar vänja sig. Jag tycker att vi kunde se lite tagna ut i stundens allvar tidigare på säsongen, det har vi jobbat bort ganska mycket. Med poäng nio matcher i rad växer självförtroendet, och vi har förtjänat de flesta poängen i alla fall.

Hemmamatchen mot Björklöven på onsdag blir det tredje mötet lagen emellan denna säsong. Lagen har hittills vunnit en hemmamatch vardera. Tomas ser fram emot matchen och tror på en offensiv ishockey från båda lagen.

– Björklöven är ett lag som vill åka mycket skridskor, jag tror det blir en typisk allsvensk hockeymatch med mycket fart. De kommer vilja köra, ställa om och använda sin fart. Vi kommer vilja göra detsamma, och spela mycket i deras zon. För oss handlar det om spelet med puck på egen planhalva, hur bra vi är att slå dit puckarna, hur spelbara vi är för varandra. När vi är det och alla fem på isen är delaktiga, så är vi riktigt bra och det är då vi spelar vår bästa hockey.

NYTTJA DINA BONUSPOÄNG I DE33

Lojalitetsprogrammet ger dig som biljettköpare till AIK Hockeys hemammatcher olika typer av förmåner. Dessa förmåner tas ut genom ett poängssystem som baseras på antalet gånger du köpt en biljett till AIK Hockeys hemammatcher under årets säsong via internet.
Registrera dig nu och nyttja dina bonuspoäng ››

Skadeläget inför onsdagen:

Simon Fernholm

Jonas Almtorp

Emil Lundberg

Christian Sandberg

Jesper Frödën är frågetecken inför matchen.