Lisa Hedengren: De ska få en jobbig match

30 november 2017 10:43

Efter en trevande inledning har poängen börjat ramla in för damerna som i helgen tar emot HV 71 och nykomlingen Göteborg.


Det är två lag som känner varandra väl när AIK i helgen tar emot HV 71 och Göteborg. Spelschemat i SDHL har nämligen gjort att te fyra senaste matcherna har varit mot samma motstånd.

– Det har varit ganska kul måste jag säga. Det har blivit lite som ett slutspel där man scoutat samma lag och hittat varandras styrkor och svagheter. Men det ska även bli skönt att få lite omväxling och få spela mot andra lag efter helgen, berättar lagets assisterande tränare, Lisa Hedengren.

Först ut på lördag väntar HV 71 – ett motstånd det svängt i tidigare möten lagen emellan. En svartgul 4–0-seger på hemmaplan byttes omgången efter till förlust med 9–2 på bortaplan.

– Vi har bevisat att vi är ett bra lag. Vår seger mot HV är ett kvitto på det. Men vi har varit ojämna och är vi inte på tårna smäller det direkt.

– HV är ett bra lag med många spelskickliga spelare, det gäller att vi är med från start på nu lördag.

Truppen är i stort sett skadefri. Den enda plumpen är långtidsskadade forwarden Line Bialik.

– Efter förra landslagsuppehållet kör vi på med full trupp – förutom #11 som är skadad. Vi hoppas att hon kommer tillbaka snart men vi måste skynda långsamt.

Drygt halva grundserien är spelad när november strax övergår till december. Lisa Hedengren medger att prestationerna varit ojämna men ser en klar förbättring sett till starten på säsongen.

– Det har varit väldigt mycket upp och ned. Vi har sett många stunder där vi varit på en högre nivå, spelmässigt, jämfört med fjolåret. Utmaningen i år har varit att bibehålla den nivån över samtliga 60 minuter, berättar Lisa och fortsätter.

– I början på säsongen blev vi ängsliga ifall vi hamnade i underläge. Den skrala poängskörden påverkade naturligtvis. Men på sistone har vi bevisat att vi är starka och kan komma tillbaka och vända. Vi tror på det vi gör och alla spelarna strävar mot samma mål.

Trots en relativt låg effektivitet framåt är det just anfallsspelet som Lisa Hedengren vill lyfta fram som en viktig pusselbit i laget.

– Spelet i offensiv zon har varit bra – trots uteblivna mål. Det känns som att när vi kommer in i motståndarnas zon har vi varit ettriga och vill mycket. Även fast det har gått tungt har alla fortsatt jobba och vi har visat i matcherna mot bland annat HV och Göteborg att när det klaffar så är vi riktigt bra.

Till helgens matcher kommer fokus att ligga på revansch och att vara med från start.

– Mot HV vill vi bevisa att segern hemma inte var en slump. Det kommer bli tufft och vi måste vara med från start och matcha deras snabba kontringar och stänga dem, berättar Lisa och berättar även planen mot Göteborg.

– Senaste matchen mot dem gick vi av första perioden och låg under med 3–1. Det ska inte få hända att vi sätter oss in en liknande situation igen. Det handlar om att vara rejäla från början och vrida upp tempot. Vi vill göra det obekvämt för dem i deras zon – de ska få en jobbig match helt enkelt.