Janmark mot formen: "Gäller att jobba hårt"

11 december 2013 17:56

Mattias Janmark har hektiska dagar. Förutom hårt matchande i AIK väntar landslagsspel och NHL 14-lansering för den unga forwarden.
– Ryssarna kommer vara där med ett riktigt bra lag och det ska bli kul att få mäta sig med såna spelare, säger han om nästa veckas landslagsturnering i OS-staden Sotji.


Mattias Janmark har en utvecklingskurva som pekar spikrakt uppåt. På bara en säsong har 20-åringen gått från lovande talang till stjärna i SHL. Ytterligare betyg på hans framfart fick han tidigare i veckan då han både blev omslagspojk till EA Sports-spelet NHL 14 (AIK edition) och – för tredje gången den här säsongen – uttagen till Pär Mårts landslagstrupp till turneringen Channel One Cup i Sotji, Ryssland.

Inte rutinerad – ännu

Trots att Janmark hunnit med ett med nio landskamper och nu gör sin fjärde turnering vill han ännu inte kalla sig rutinerad.
– Nej, det vet jag inte. Men det är kul att få vara med och få chansen att visa upp sig igen. Jag har fått en ganska tydlig roll när jag spelat i landslaget och det är väl ett bevis på att man gjort något bra när man spelat i tidigare turneringar, säger han.

Att turneringen går i den blivande OS-staden Sotji är extra krydda menar forwarden.
– Eftersom det är den sista turneringen innan OS kommer det bli speciellt. Ryssarna kommer vara där med ett riktigt bra lag och det ska bli kul att få mäta sig med såna spelare. Det kommer att bli väldigt roliga veckor.

Nybliven omslagspojk

EA Sports kommer lagom till julklappsruschen lansera en specialutgåva av spelet NHL 14. Janmark fick, efter omröstning, den stora äran pryda omslaget till "AIK Edition".
– Det är kul! Blir lite speciellt, jag hoppas att det säljer bra. Det gör det extra skönt att vinna omröstningen när "Linkan" (Michael Lindqvist) var med, haha.

Men mellan alla omröstningar och uttagningar spelas det ju också viktiga SHL-matcher. Janmarks kedja med Björn Melin och Teemu Ramstedt har länge varit den ledande formationen under säsongen. Men den senaste tiden har poängfördelningen i laget varit betydligt mer utspritt.
– Det är såklart viktigt och kul för andra att de producerar och gör mål. Det är också viktigt för laget. Samtidigt vill vi också fortsätta göra mål. Vår kedja kan spela bättre än vad vi gjort på slutet. Men jag tycker att vi gör en bra match mot Modo och skapar, framförallt i första perioden, en hel del bra chanser. Får vi ett mål där kan det föda ett nytt, menar AIK:s interna poängligaledare.

"Börjat kännas bra"

Hur känns den egna formen?
– Det har väl varit lite från och till. Ibland har man lite studsar med sig, men det gäller att jobba hårt och jag känner inder de senaste matcherna att det ändå har börjat kännas bra igen.

Under torsdagen väntar match för AIK mot Örebro.
– Det ska bli kul att spela. Det är en rolig och viktig bortamatch, avslutar Sveriges senaste SHL-stjärna.