Statistik inför AIK - Björklöven

17 januari 2018 09:39

Här kan du läsa allt som är värt att veta - gällande statistik - inför kvällens hemmamatch mot IF Björklöven.


Idag kommer ett av de klassiska hockeylagen på besök till Hovet. Från Björkarnas stad, Umeå, kommer laget som naturligtvis heter Björklöven.

Så hette dock inte laget från början utan det namnet är av ett mycket senare datum. Allt började redan i slutet av förförra seklet. År 1897 bildades IFK Umeå. Klubben hade då de sedvanliga idrotterna på programmet. Först 1947 bildades en hockeysektion i klubben.

Anledningen till att laget började kallas för Löven, kom sig av att laget år 1956 fick ett björklöv på bröstet på matchtröjorna. Men det officiella namnet var fortfarande IFK Umeå. Först inför säsongen 1971/72 tog klubben namnet IF Björklöven.

Björklöven har varit i Svenska mästerskapsfinaler tre gånger (1982, 1987 och 1988). Den första SM-finalen 1982 förlorade ”Löven” mot AIK med 3-2 i matcher med den avslutande matchen i Göteborg.

År 1987 vann Björklöven slutligen sitt första, och enda, SM-guld, efter seger med 6-1 i den fjärde av fem matcher mot Färjestad. Året efter var man på nytt i final men förlorade denna gång, och motståndare var åter Färjestad.

Säsongen efter åkte Björklöven ur Elitserien, lyckades tre gånger komma tillbaka men åkte snabbt ner igen.

Mellan 2001 och 2010 spelade Björklöven i HockeyAllsvenskan. År 2010 var klubben i en akut ekonomisk kris, och begärde företagsrekonstruktion hos Umeå tingsrätt. På grund av den dåliga ekonomin blev Björklöven nedflyttad till Division 1 och Sundsvall Hockey tog över den vakanta platsen i HockeyAllsvenskan.

Laget harvade därefter i division 1 några år men lyckades genom vinst mot Piteå HC komma tillbaka till HockeyAllsvenskan inför säsongen 2014/15.

Nu ligger laget på sjätte plats efter att i måndags ha besegrat Pantern hemma i T3 Center Umeå med 3-2 i övertid.

Premiärmatchen för innevarande säsong förlorade Björklöven borta mot Karlskoga men vann hemmapremiären mot Leksand med 6-3. Det följdes upp med tre vinster, några förluster och någon vinst, vilket följdes av fyra förluster i rad innan det blev vinst igen, denna gång mot premiärens lag Karlskoga. Därefter åter en blandning av vinster och förluster, innan året avslutades med just en förlust och en vinst.

Björklöven började året med en vinst borta och en förlust hemma, men har sedan haft vinst tre matcher i rad, den senaste allts mot Pantern på övertid.

Första matchen för säsongen mellan AIK och Björklöven vann AIK inför 3631 åskådare på Hovet den 18 oktober. Gnagets kapten och anförare Christian Sandberg inledde målkalaset med matchens första mål efter knappt 12 minuter i första perioden. Innan perioden var slut hann dock Björklöven reducera.

I andra perioden hann AIK göra tre mål inom de första tio minuterna, vilket innebar att Björklöven bytte ut målvakten, ut gick Adam Werner och in kom istället Oscar Masiello.

Björklöven fick en straff kort efter men Linus Lundin i AIK-buren var säker och räddade Austin Farleys skott.

I tredje perioden fick Björklöven två utvisningar, vilket innebar att AIK fick spela fem mot tre. Och med fem minuter kvar gjorde Sampa sitt tredje mål för kvällen. Slutresultat, 5-1 till AIK.

Tyvärr kunde Gnaget inte följa upp vinsten hemma med en vinst i Umeå T3 Center i nästa möte lagen emellan. I första perioden gjorde Björklöven hela fyra mål, varav två i PP. Andra perioden var ganska avslagen och i tredje lyckades i varje fall Gnaget reducera genom mål av Sampa förstås, i PP. Men längre än så gick det inte, slutresultatet blev 4-1 för Björklöven i T3 Center. Detta trots att AIK avlossade 30 skott, men effektiviteten var dålig, bara ett skott gick in.

Inför kvällens match får vi hoppas att AIK förlänger vinstraden med ytterligare en trepoängare!

Nyttja dina bonuspoäng i DE33

Lojalitetsprogrammet ger dig som biljettköpare till AIK Hockeys hemammatcher olika typer av förmåner. Dessa förmåner tas ut genom ett poängssystem som baseras på antalet gånger du köpt en biljett till AIK Hockeys hemammatcher under årets säsong via internet.
Registrera dig nu och nyttja dina bonuspoäng ››