Dagens motståndare: IK Pantern
Publicerad: 2018-10-10
Herr
Här kan du läsa allt du behöver veta om dagens motståndare: IK Pantern.

Efter att har spelat såväl omgång 16 som omgång 49 i säsongens HockeyAllsvenska, förutom de sex ordinarie matcherna, tar AIK idag emot Malmö-laget Pantern. Och det är ett lag som Gnaget har mött flera gånger i Hockeyallsvenskan. Pantern från Malmö startade sin verksamhet 1959 när några grabbar från en bilfirma såg det engelska hockeylaget Nottingham Panters slå Skånes distriktslag med 6-2. Namnet kommer alltså från det engelska laget, vilket faktiskt är det enda engelska lag som sedan starten av den engelska ligan 1946 varit kvar i högsta divisionen.

Pantern startade som ett kvartersgäng, och är i mycket fortfarande ett sådant. De senaste åren har dock laget avancerat uppåt i divisionerna och efter vinst i Allettan säsongen 14/15 så spelar laget numera i HockeyAllsvenskan. Första året i HockeyAllsvenskan hamnade laget på 10 plats, ett ingemansland med vare sig kval uppåt eller nedåt.

Säsongen efter tog dock laget ett kliv uppåt och slutade på fjärde plats, och förra säsongen hamnade Pantern på plats 6, sex poäng efter AIK på plats 3. I slutspelsserien hamnade dock Pantern sist, med enbart två inspelade poäng.

Positiv statistik för AIK

Förra säsongen möttes AIK och Pantern i premiären och den vann AIK med 2-1. Nästa gång lagen möttes vann Pantern med 5-2, varefter Gnaget tog hem vinsten på övertid i nästa match, 3-2 till AIK. Sista matchen i grundserien vann AIK med 5-3 nere i Malmö.

Den senaste säsongen har Pantern varit känt för några saker. Det första är lagets ekonomi. Förra sommaren var de nedflyttade på grund av ekonomiska problem, men flyttades upp igen några veckor senare. Stadiga kunder hos Kronofogden även i år, men nu har Hugo Stenbeck lovat att hjälpa till ekonomiskt. Med tanke på publiksiffrorna är nog Stenbeck en av få som verkligen bryr sig om laget.

Det andra Pantern är känt för är att det har varit det lag i HockeyAllsvenskan som har haft i särklass lägst publiksiffra. Förra året hade Pantern ett publikgenomsnitt på ca 600 åskådare. Denna säsong så skall lagets ordinarie hemmaarena, Malmö Isstadion, renoveras, så Pantern kommer att spela sina matcher i Rosengårds ishall, åtminstone fram till jul. Med tanke på att hallen enbart tar in just 600 åskådare så kan det kanske bli fullsatt någon gång. De två första hemma matcherna hade dock Pantern en publiksiffra på 273 respektive 302 åskådare!

Ojämna Pantern

Denna säsong har Pantern startat ganska hyfsat, och ligger nu på plats åtta i en haltande tabell. Premiärmatchen vann Pantern mot Vita Hästen i Himmelstalundshallen med 3-1. Förlorade mot Södertälje därefter med 4-3, för att i nästa match vinna hemmapremiären mot Oskarshamn med 4-1.

Den vinsten glömdes snabbt när laget torskade mot Västerås med hela 10-3! Vinst mot Björklöven med 3-1 borta men därefter en förlust hemma mot Almtuna med 4-0.

Något som Pantern har problem med är spel i powerplay och boxplay. Tredje sämst i powerplay (17,02 %) och sämst i boxplay med 76,22 % förra säsongen.

Även om Pantern är ett kvartersgäng från Malmö är det inte många skåningar i laget. Däremot är det en del importer, från Danmark och Norge, men också två spelare från Österrike respektive Italien, med erfarenhet från VM-spel. Så Pantern är inte helt ofarliga men kanske några mål i powerplay spär på Gnagets vinst!

Carl Falck AIK Ishockey