Sudden-seger över Leksand
Publicerad: 2018-09-09
Herr
Trots kraftigt spelövertag mot Leksand lyckades inte AIK vinna efter 60 minuter utan matchen gick till förlängning. Väl där kunde Gnaget avgöra genom Éric Castonguay. Turneringssegern gick dock till Leksand - med en poängs marginal.

Cupfinalen började i ett högt tempo och båda lagen inledde matchen med fina offensiva intentioner. AIK visade upp en stor krigarvilja över hela isen och vann tillbaka pucken snabbt över hela banan. Vilket inte gav Leksand någon ro att transportera pucken och etablera ett ordnat anfallspel.

Trots det höga tempot kändes det som att AIK-spelarna hade all tid i världen när de åkte runt i offensiv zon. Spelet förlades i Leksands zon - som länge hade fler icingpuckar än skott på mål. Daniel Muzito-Bagendas tackling i den första perioden får illustrera tuffheten i dagens AIK. Anfallaren satte effektivt stopp på ett Leksandsanfall genom att sätta en ordentlig propp på Jon Knuts - som därefter fick ta sig till båset för byte.

De vassa målchanser lyste dock länge med sin frånvaro - fram till att Mathias From fick pucken till skänks i anfallszon. Forwarden hamnade i ett två-mot-ett-läge och hittade Éric Castonguay med en fin passning och kanadensaren kunde sätta 1–0.

Leksand hittade tillbaka

Till följd av spelövertaget fick AIK flertalet chanser i numerärt överläge - men laget hade desto svårare att skapa heta målchanser i spel fem mot fyra än när lagen var fulltaliga. Fredric Weigel höjde sin nivå ytterligare i den andra perioden och var nära både en, två och tre gånger men Jonas Arntzen var duktig i Leksands-kassen. Istället för utökad ledning kom kvitteringen genom Martin Karlsson som hittade nätet bakom Erik Källgren.

Leksand jämnade ut spelet efter målet och tog även ledningen tidigt i den tredje perioden genom Mattias Karlsson som hittade krysset med sitt slagskott. Repliken lät dock inte vänta på sig. Andreas Hjelm stod för ett magnifikt förarbete när han fintade bort sin motståndare på blå och därefter hittade Christian Sandberg på bortre som bara hade att raka in kvitteringen.

Avgjorde i förlängning

Gnaget vaskade fram ett par chanser för ytterligare ett mål men pressen avtog och Leksand kunde säkra upp defensiven. I jakt på ett ledningsmål och därmed turneringsseger valde AIK att ta ut målvakten och spela med sex utespelare i slutskedet av den tredje perioden men det blev 2–2 efter 60 minuter, vilket innebar förlängning. Där kunde AIK avgöra genom Éric Castonguay.

Nästa match är på torsdag då AIK gästar Vita Hästen i Himmelstalundshallen för det sista genrepet inför HockeyAllsvenskan.