Kjell Häglund: "Nu sprängs betongkepsen i bitar"
Publicerad: 2019-03-21
Om jag skrev min förra playoff-krönika i ett rus så författar jag denna i betongkeps. Det känns tungt efter den till slut skrämmande klara, avgörande hemmaförlusten mot Oskarshamn – där vi, tycker jag nog fortfarande, spelade säsongens bästa hockey i period 1 men tappade allt efter ett chockmål i baken i numerärt överläge.

OBS! Det där med ”säsongens bästa hockey” – håll det i huvudet. Jag återkommer strax till det. Men först måste vi få av den här betongkepsen. Att den sitter som gjuten över öronen är naturligt. Att förlora en hockeyallsvensk final är inget drömläge för fortsättningen. Minns hur Tingsryd, som det solklart näst bästa laget i serien det året, pressade oss hårt i finalen 2016 – och hur platt de sedan föll i två raka mot Leksand (som tog den längsta vägen upp till SHL det året). Men å andra sidan: minns hur tungt vi själva föll mot ett skadskjutet Karlskoga året därpå, när det var de som kom från en betydligt brutalare förlust i den hockeyallsvenska finalen (tre raka mot Mora).

Här någonstans känner i alla fall jag betongkepsen vittra lite och hoppet återvända. Thomas Mitell var tränare i Mora då. Han har givetvis kvar sin positiva kvalerfarenhet och målbild, även om den grumlades i tisdags. Och det jag verkligen gillar med läget just nu (och nu sprängs betongkepsen i bitar) är att AIK äntligen slår ur underläge igen. Inte bara i en eventuell bäst-av-sju mot Mora utan faktiskt också i denna bäst-av-tre mot Leksand. Det finns nämligen två sorters momentum. På och utanför isen. Före och under match. Det enda som gäller något är förstås att få momentum under match.

Men Leksand har definitivt momentum inför matchen, vilket hastigt och lustigt gjort dem till favoriter. Alla tippar Leksand. Vart vi än klickar oss fram på hockeynätet ser vi rubriker som ”Allt talar för Leksand” och ”Kvalmaskinen Leksand kan chocka AIK”. Och när kvällstidningarnas läsaromröstningar frågar ”Vem får möta Mora?” svarar en jättemajoritet ”Leksand”.

Vilket förstås också beror på det där momentumet: Leksandsfans är rusiga, Gnagare bakfulla av besvikelse. Vem fan orkar då klicka på en läsaromröstning … eller, hemska tanke, köpa biljett till ännu en match på Hovet? Leksingarna lär kasta sig på internetbokningen i dag. Om vi inte passar oss kommer halva Hovet att vara blåvitt i morgon. Det är upp till oss att inte låta det hända. Vi vet sedan tidigare att när AIK lyckats, under sina bästa säsonger på senare år, både i SHL-kval och i SM-slutspel, så har det varit när vi slagit ur underläge och praktiskt taget varit uträknade.

När vi senast gick upp i SHL var det i en kvalserie där vi dubbeltorskade mot just Leksand och de flesta av oss redan hade gett upp. Därför bad jag er inledningsvis att hålla kvar det där i huvudet, att AIK faktiskt ”spelade säsongens bästa hockey i period 1” – och det var trots allt så sent som för tre dagar sedan. Kunde AIK skapa sig ett sådant kraftfullt momentum i matchen tidigare i veckan så kan de göra det i morgon också. Mot ett lag som definitivt inte har Oskarshamns defensiva kvaliteter.

Jag säger bara: Aaah, vilken frihetskänsla! Ingen favoritbörda. Ingen betongkeps. Allt att vinna igen!

Åsikterna i krönikan är skribentens egna och inte nödvändigtvis AIK Hockeys.

Kjell Häglund AIK Ishockey