Straffseger i Skellefteå

8 september 2011 21:26

I en rolig och fartfylld match besegrade AIK Skellefteå efter straffar. Det var aggresivt och hög fart matchen igenom. Skellefteå hade genom många powerplay ett litet övertag, men AIK var starka i offensiv zon. Slutresultatet skrevs till 3?2 och AIK:s målskyttar var Oscar Ahlström, Robert Rosén och Linus Videll på straff. Nu återstår bara Modo på lördag innan säsongen drar igång på riktigt.


Matchen i Skellefteå Kraft Arena inleddes med en tyst minut för det drabbade i flygolyckan i Jaroslav. En mycket värdig minut. Arenan var knäpptyst och det märktes på de cirka 3 500 att det senaste dagarnas händelse har berört många.

Matchen började i ett furiöst tempo. Och att säsongsinledningen inte är långt borta märktes på de många lätta benen. AIK började mest aggressivt och skapade genom sin forechecking en del bra chanser framför Hadelöv i Skellefteåmålet. Att offensiva prioriterades märktes. Båda lägen fick många fina lägen. Men både Fasth och Hadelöv visade god form. Det skulle dröja ända till den tolfte minuten innan något av lagen skulle få utdelning på sina många chanser. Det var bortalaget som målade först. AIK var under förra säsongen ett av seriens sämsta lag i powerplay. Men i år ser det bättre ut benom nyförvärven och kvalitetsspelarna Videll och Rosén. Men ingen skulle vara inblandad i det första målet. Dick Tärnström hanterade pucken på blå som en rutinerad PP-specialist. Han skickade fram en macka till Sandberg i slottet som fick se sitt halvtama skott styras in av Oscar Ahlström. 1?0 till AIK var rättvist. Efter målet började AIK slarva allt mer. Två ganska onödiga utvisningar, ger Skellefteå övertaget för resten av perioden. Men en storspelande Fasth och ett ineffektivt Skellefteå innebar att Gnaget kunde gå till periodvila med nollan intakt.

Andra perioden började med numerärt underläge för AIK. Skellefteåpressen innebar att bortalaget drog på sig ännu fler utvisningar. Victor Ahlström och Daniel Rudslätt drog inom loppet av tjugo sekunder på sig varsin tvåa, vilket innebar ett 5 mot 3-läge för hemmalaget. Oscar Lindberg kapitaliserade på stockholmarnas ovårdade spel och kvitterade genom ett hårt skott till höger om Fasth. Skellefteå har efter målet en riktigt bra period. Men efter 9:07 in i perioden trampade Robert Rosén helt sonika in framför mål och petade in pucken mellan benen på Hadelöv. 2?1 till AIK kändes inte helt logiskt i det läget. Men det är sällan som sport är logiskt. Men Skellefteå kvitteringen skulle komma direkt. 50 sekunder senare kunde ex-gnagaren Fredrik Hynning skyffla in pucken i öppet mål bakom en överspelad Fasth. Spelet jämnades ut och det skapades många bra chanser åt båda hållen. Men målvakterna höll tätt perioden ut.

Tredje perioden skulle bli Skellefteås. AIK slarvade och drog på sig ett antal onödiga utvisningar. Det är svårt att spela hockey mot ett skickligt lag som Skellefteå med en man mindre. Bara Fasth stod ivägen för en ledning för norrläningarna. Den mest minnesvärda räddningen gör Fasth när Lee Goren får ett nästintill öppet mål. Fasth splittade sin benskydd och räddade med vänsterbenet. Fjolårsformen verkar bevarad för Fasth, det kommer krävas mycket av skyttarna i vinter för att kunna överlista VM:s bästa målvakt.

Matchen går till fem minuter sudden death. En tidig utvisning för Skellefteå gjorde att AIK kunde skapa massor av fina lägen. Närmast kom Tärnström med ett skott i kryssribban. Det blev tillslut sraffar som fick skilja lagen åt. Patric Blomdahl och Linus Videll sätter sina samtidigt som Fasth räddar två av tre. Segern med 3?2 mot fjolårsfinalisten innebär att AIK kan åka till försäsongen sista match i Örnsköldsvik med gott självförtroende. På lördag väntar Modo i Fjällräven Center.

Matchfakta
Första perioden:
11.30 0?1 Oscar Ahlström (Christian Sandberg, Dick Tärnström) spel 5 mot 4

Andra perioden: 4.08 1?1 Oscar Lindberg (Hannu Pikkarainen, Fredrik Lindgren) spel 5 mot 3, 9.17 1?2 Robert Rosén (Patrik Blomdahl), 10.01 2?2 Fredrik Hynning (Melker Karlsson, Martin Lundberg)

Straffläggning: Omg 1 0?1 Patrik Blomdahl sätter sin straff, 1?1 Erik Forssell sätter sin straff, Omg 2 Rickard Gynge missar sin straff, Lee Goren med svag straff, Fasth kan rädda, Omg 3 1?2 Linus Videll sätter sin straff, Johan Forsberg missar sin straff

Skott: 47?29 (20?13, 14?8, 13?8)
Utvisningar: Skellefteå 3x2 AIK 6x2
Publik: 3 456

Text: AIK Ishockey
Foto: Jesper Zerman