Inför AIK - BIK Karlskoga: "Smart och hårt jobb i 60 min är det enda som gäller"

12 oktober 2017 16:00

AIK åkte under gårdagskvällen på en snöplig förlust borta mot Västervik men ges chans till snabb revansch då man imorgon fredag tar emot Bik Karlskoga hemma på Hovet. Huvudtränare Tomas Mitell och lagets poängkung Éric Castonguay delar med sig av tankarna om gårdagens förlust men också om hur man ska vinna imorgon.


Matchen igår borta mot Västervik var länge en jämn historia men i början av sista perioden skulle AIK:s poängkung ge bortalaget ledningen, en ledning som byttes till besvikelse när Västervik både kvitterade och tog ledningen för att senare kunna fira in tre poäng.

– Jag tyckte det var en jämn match. Inget vidare skönspel men kamp från båda lagen. Det är tufft att åka på bortamatch i den här serien och vinna generellt. Vi krigade och stred för det så det är klart att man är ruggigt besviken när man leder med 1-0 med 10 min kvar och tappar alla poängen. Det var ett bittert slut men det är bara att lära oss att hitta vägar att vinna, säger Tomas Mitell.

Éric Castonguay var inne på att man inte kom upp riktigt i första perioden.

– En seg start från vår sida. Det har varit några matcher som vi börjar segt. Första var inte så bra från vår sida, andra och tredje perioden är bättre men inte bra nog. Vårt lag är för bra för att bara gör 1-2 mål varje match.

Trots en bitter förlust fanns det ändå saker att ta med från matchen.

– Vi kämpar, krigar och sliter. Vi ger ändå oss själva chansen att vinna. Även fast vi inte gjorde mål i powerplay så hade vi några bra PP:n. Boxplay var också bra. Hade vi åkt därifrån med en 1- eller 2-0 seger hade alla varit nöjda men nu torskar vi p.g.a. sista 10 min. Sen finns det givetvis en önskan från oss att spela bättre och ha ett lite mer ordnat anfallsspel men det var en tight och tuff match där vi inte hade marginalerna med oss. Vi har saker att lära oss för att bli det topplaget vi vill bli och har väl fått de poäng som vi förtjänat efter sju matcher, säger Tomas.

Både Tomas och Éric hittar noggranheten över 60 min som en gemensam nämnare för de tre förluster som nu varit.

Timrå-matchen var vi långa stunder väldigt bra. Gårdagen mot Västervik var en jämn match. Det är väl Oskarshamns-matchen som fallit ur ramen. Men just noggrannheten över 60 min är det som måste bli bättre. Det har varit för många stunder i spelet som vi slarvar. Anfallsspelet hade behövt producera fler mål också för att ge oss chansen att vinna, säger Tomas.

– Periodstarterna har inte varit bra. Det känns som att det kanske har varit 30-40 min i matcherna som vi har spelat nånstans mellan okej och bra. Vi får inte glömma att en match är 60 min, det är något att fokusera på för oss, säger Éric.

Tomas får frågan om man fokuserar på det mentala planet eller om det är spelet i sig som det behövs jobba med såhär efter 3 raka förluster.

Det gäller att förstå att om man exempelvis är forward så är även försvarsarbetet viktigt för att man inte ska hamna långa stunder i egen zon. Sen om det är mentalt eller just i spelet kan vara svårt att veta. Men vikten av att förstå att alla utespelare på isen behöver försvara och anfalla är nåt vi pushar på. Det är totalbilden som är viktig att förstå och respektera. Det behövs för att bli den maskin vi vill vara, sen kommer det ta tid. Säsongen är i ett tidigt skede och det gäller att jobba med det över tid för att bli bättre än de andra lagen.

Inför säsongen värvades Éric Castonguay som den kanske namnkunnigaste spelaren. Med ett sånt namn kommer även förväntningarna. Vilka han hittills infriat som lagets poängkung.

– Jag sätter press på mig själv och givetvis vet jag vad andra förväntar mig. Samtidigt kan jag inte göra mer än mitt bästa ute på isen. Jag kommer inte göra 100 poäng utan jag vill hjälpa laget. Om coachen vill att jag spelar mer defensivt för att hjälpa laget då gör jag det, inga konstigheter. Ärligt talat bryr jag mig inte alltför mycket om mål och assists även fast jag vet att det är en stor del av mitt spel. I slutändan är det laget som ska segra, och visst att mina eventuella poäng hjälper till, säger Éric.

Både coach Mitell och poängkung Castonguay tror sig veta hur man ska studsa tillbaka till vinnarspåret imorgon.

– Vi måste verkligen vara med från första nedsläpp. De har ett bra lag med många skickliga skridskoåkare som är skickliga på spelvändningar. Det smarta och hårda jobbet i 60 min är det enda som gäller imorgon för vinst, säger Éric.

– Vi vill etablera oss som ett starkt hemmalag. Det var väl det jag var mest besviken på förra hemmamatchen mot Oskarshamn. Att vi kommer ut med pondus och attityd är viktigt för att kunna prestera den fartfyllda hockeyn vi står för. Jag vill se att vi är villiga att ta upp kampen och att vi fullföljer de detaljer i spelet som vi pratat om. Vi ska komma ut med bröstet upp och ta för oss, säger Tomas.

Nästa hemmamatch

Imorgon, fredag 13 okt mot BIK Karlskoga. Stöd AIK på plats! Biljetter köps här.