Gozzi "Vi är redo att ta nästa steg"

3 maj 2012 10:59

Under onsdagen startade försäsongen. Sportchefen Anders Gozzi är i stort sätt färdig med lagbygget.
– Det känns jättebra och med den här truppen tror jag att vi kan ta nästa steg med AIK, säger Gozzi.


Laget startade försäsongsträningen igår, vad gjorde ni?
– Vi hade en upptaktträff där vi drog igång den nya säsongen. Nästan alla nya spelare och ledare var på plats.

Det är ett nytt ledarteam, har ni hunnit snacka ihop er?
– Det är fyra nya personer som ska lära känna varandra. Vi har suttit ner och pratat om roller och fördelning på vårt arbete. En tydlighet i rollerna helt enkelt.

Hur ser rollfördelningen ut?
– Vi är i ett lite för tidigt läge för att gå in på exakt hur det kommer se ut. I stora drag kommer det handla om att Perra som huvudtränare kommer jobba med att få ihop gruppen och dynamiken. Mats (Lindgren) och Anders (Hultin) kommer jobba mer individuell utveckling av varje spelare.

Under onsdagen föll de sista pusselbitarna på plats också, Dick Tärnström förlängde och Daniel Josefsson kom in?
– Ja, vi förlängde med Dick och det känns givetvis jättebra. Han gjorde en fantastisk säsong tycker jag. Rent poängmääsigt var det den bästa sedan han kom hem.

Vad betyder Dick för AIK?
– Han är en bra offensiv back som är duktig i powerplay och väldigt spelskicklig. Han är ett respekterat namn ute på isen både bland spelare och domare.

Och en skrällvärvning av Daniel Josefsson?
– Daniel är en väldigt skicklig defensiv back med en mycket bra skridskoåkning. Hockeyn blir snabbare och snabbare och skridskoåkningen blir en allt viktigare ingrediens. Det är viktigt för alla spelare att vara rörliga på isen. I och med att vi förmodligen förlorar Nemeth så tycker jag vi i Daniel har en fullgod ersättare. Vi ska utnyttja honom i hans rätta element som är det defensiva spelet.

En nygammal bekantskap är Andreas Frisk?
– Andreas är en tvåvägsback som är väldigt klok, en smart hockeyspelare, som har haft talangen i alla år och har under de senaste åren vuxit till sig och blivit starkare i kroppen och mognat som människa. Det ska bli väldigt intressant att se honom. Det är en spelare som kan växa in i elitseriekostymen och bli väldigt bra.

På backsidan så har vi förlorat lite storlek med Svensson och Nemeth, hur går resonemanget där?
– Det är inte så många kilon vi har tappat ändå. Däremot har vi fått lite mer skridskoåkning. Jag tycker det går jämnt ut på något sätt.

Hur vill ni att försvarsspelet ska se ut?
– Vi ska spela aggressivt, åka mycket grillor och sätta hård press i egen zon.

Hur ser det ut på forwardssidan tycker du?
– Vi har fått in bra kompetens och tillsammans med de som stannar har vi en stark uppsättning. Broc Little är en väldigt skicklig spelare, både framspelare och avslutare. En lirare som jag tror kan bli en publikfavorit.

– Björn Melin är en rutinerad herre som, trots sin storlek, har bra teknik och ett bra skott.

– Fredrik Hynning, som har haft lite trassel med skador och annat under de senaste säsongerna, är enormt revanschsugen. Han har visat att han kan spela på landslagsnivå tidigare och att han får komma hem till sin hemmaklubb tror jag betyder mycket för honom.

Just nu är det fyra målvakter i truppen?
– Fasth kommer med största sannolikhet försvinna till NHL. Gör han inte det har vi en stark uppsättning. Även utan Fasth tycker jag det ser oerhört spännande ut. Nicklas Lundström lyfts upp och kommer visa att han är redo för elitserien.

– Daniel Larsson är en väldigt duktig och talangfull kille som nu får jobba med Stefan (Persson, målvaktstränare). Han har också i sig landslagsnivå och vi ska jobba för att göra honom till en Tre Kronor-spelare igen.

– Hamberg är en välskolad målvakt som har mycket i sig. Det ska bli spännande att följa hans utveckling i år.

Är lagbygget färdigt?
– Vi ser oss som färdiga. Det känns jättebra och med den här truppen tror vi att vi kan ta nästa steg med AIK. Vi har inte låst några dörrar vad gäller nyförvärv men det ska vara rätt spelare om vi ska ta in någon till.

En det ryktes mycket om är Daniel Bång, hur ser du på det?
– Vi vet inget och kan bara spekulera i att han kanske drar till NHL. Skulle det vara så att han sticker kanske vi kommer behöva titta på en ersättare.

Alla var inte med under första passet?
– MacNevin är artistspelare och kommer ansluta först i oktober. Broc kommer till Sverige i augusti. Bång och Fasth är på landslagsuppdrag. Och Rosén har sjukanmält sig.

Det har varit stora rubriker i tidningen angående Rosén, vad händer egentligen?
– Det är för mig en lite märklig historia. För några veckor sedan kom Robban till mig och sa att han ville flytta hem till Växjö för att tjejen inte mådde bra. Och utifrån vad vi pratat om att Stockholm har varit bra och att förlänga kontraktet så var det väldigt förvånande och konstigt när han kom och berättade det här.

– Jag tycker att man har skyldigheter och rättigheter i ett kontrakt, det är ju därför man upprättar ett avtal. Om tjejen mår dåligt så kommer man väl till arbetsgivaren och resonerar om hur man kan hitta en lösning? Det tycker jag är ett första steg att visa respekt för varandra. Och vill man hitta en lösning är jag säker på att det går. Det är inte Ryssland vi spelar, vi är i Stockholm och det är 40 minuter ner till Växjö. Så det är många saker som gör att man blir fundersam i det här.

– Man börjar ju spekulera för det är så många saker som inte stämmer. Spelare lämnar klubbar under kontrakt av olika skäl, och tidigare i AIK har man alltid haft en dialog om spelaren inte har trivts. Det är det som jag stör mig mest på utifrån de samtal vi hade om förlängning. Det känns som det inte har gått rätt till.

Hur ser processen ut framöver?
– Han är vår spelare, och jag vet inte hur det kommer att lösa sig. Vi har en dialog med Växjö och Robbans agent så vi får se vad som händer.

Vad innebär det för laget?
– Det här är en kille som vann poängligan och en väldigt duktig spelare. Allt drar sig ju till sin spets för oss när en väldigt duktig center som betyder mycket lämnar. Vi måste ju i så fall en ersättare och spelare som kan vinna poängligan är inte lättast att ersätta. Det är klart att det fortfarande finns spelare, men ska man hitta en lösning måste man göra det ganska snabbt.