Strafförlust i bortaderbyt
Publicerad: 2011-12-22

Säsongens tredje derby innehöll hög intensitet och mycket kamp. Båda lagen skapade flera bra chanser men målvakterna, framför allt Viktor Fasth, gjorde många fina räddningar. AIK:s bägge mål gjordes av Richard Gynge.

Först perioden präglades av klassiskt derbytempo. Det var hög intensiteten och få avblåsningar. Djurgården var det något bättre laget och fick tidigt tryck i AIK:s zon. Det ledde till att Josh MacNevin blev tvungen till en hakning som gav utvisning. Djurgården visade ingen pardon i sitt första powerplay för kvällen. Hårdskjutande Daniel Tjärnqvist fick läge från blå och dunkade upp den bakom Fasth. Lite olyckligt för Fasth som fick ett felskär och kom ur sin position. Trots drömstarten för Djurgården, skulle AIK replikera ledningen omgående. Bara minuten senare vann Rosén en tekning i offensiv zon. Trissan gick bak till MacNevin, som sin vana trogen lade in pucken på mål. På returen höll sig förra derbyhjälten Richard Gynge framme. Derbyt hade fått en flygande start. Efter målkavalkaden blev det långa spelsekvenser med böljande spel. De farligaste chanserna skapade hemmalaget Djurgården, ofta på grund av slarv från AIK:arna. I slutminuten fick Richard Gynge öppet mål, fint serverad av Christian Sandberg, men han hakades upp i skottögonblicket. Snudd på straff, men domaren gav Djurgårdaren en två-minutare istället. Dif vann skotten med 16-9.

Tempot var fortsatt högt i den andra perioden. AIK skapade tidigt tryck i hemmalagets zon. Men matchen svängde efter några minuter till Djurgårdens fördel. Och perioden kom att fortsätta att svänga fram och tillbaka. AIK var dock betydligt hetare i mellanakten och skapade många farliga lägen framför Djurgårdskeepern Wesslau, som med tur och skicklighet avvärjde. Skotten slutade 10-10 i perioden.

Tredje blev lika tight som tidigare perioder. Intensiteten sjönk något och många spelare var trötta efter det höga tempot. Men perioden skulle ändå innehålla två mål. Första målet fick Djurgården och det var aningen slumpmässigt. Skottet fladdrade via Daniel Rudslätt in bakom en ställd Fasth. Men AIK skulle ännu en gång reducera, och denna gång var det riktigt vackert. AIK:s för dagen bästa kedja med Steen, Rosén och Gynge lät pucken gå som på ett snöre och derbyheta Gynge fick göra sitt andra mål för kvällen. Perioden bjöd inte på fler mål och matchen gick till förlängning.

Även förlängningen skulle sluta mållös. Men AIK borde ha avgjort. Oscar Steen friställdes av Johannes Salmonsson och fick nästan öppet mål med sekunder kvar. Men Wesslau var redo och gjorde en fantastisk räddning med stöten.

I straffläggningen var de Djurgårdens Mario Kempe som klev fram och blev derbyhjälte. I den femte, dittills mållösa straffläggningen, fick Kempe ner Fasth på mage och kunde lägga upp pucken i nättaket.

AIK:s tränare Roger Melin var inte helt nöjd med derbyinsatsen:
– Vi slarvade lite för mycket och gav Djurgården alldeles för många bra lägen. Men det var ändå starkt att ta poäng med tanke på insatsen. Vi visade bra vilja och aggressivitet så det tar vi med oss.