AIK Hockey värvar in Zion Nybeck
Publicerad: 2022-05-09
herr
Forwardstalangen Zion Nybeck ansluter till AIK Hockey från HV71 och är klar för ett år i den svartgula tröjan.

Den blivande 20-åringen Zion Nybeck har varit ett omtalat namn i hockeysverige senaste åren, och framförallt i HockeyAllsvenskan förra säsongen då han tillsammans med HV71 stod för en fin säsong. Nybeck ansluter nu till AIK Hockey för kommande säsong.

–Zion är en kille med bra spelsinne och är mer av en playmaker i sitt sätt att spela, han är vass på att hitta passningar och sätta upp sina medspelare till lägen. Zion är en ung, talangfull spelare som redan hunnit med ett år i SHL och ett år i HockeyAllsvenskan, även om säsongen som var höll honom borta i ett antal månader på grund av skada, berättar sportchefen Christoffer Malm om AIK:s senaste nyförvärv.

AIK Hockey når Zion på telefon som efter den HockeyAllsvenska finalen med HV71 har tagit lite ledigt innan han om ungefär två veckor flyttar upp till Stockholm.

–Som spelare är jag skicklig och gillar att sätta mina lagkamrater i bra positioner. Jag har väl inte haft jättebra utdelning sista åren, men jag tycker själv att jag har stor potential att vara en toppspelare i HockeyAllsvenskan och det vill jag visa i år! Inleder Zion som med sitt lugna sätt fortsätter att berätta att han nu på sommaren gärna umgås med vännerna, och det helst på golf- eller padelbanan.

Zion berättar att han i AIK vill bidra med sitt offensiva spel samtidigt som han ser fram emot en utveckling av sin snabbhet och ett ökat självförtroende.

–Jag tycker ändå att jag har visat under de två senaste säsongerna att jag kan vara en spelare man kan lita på i alla situationer ute på isen. Men det är framförallt det offensiva jag kan tillföra. Sen är det väl att få igång självförtroendet igen, då tror jag det kommer bli jättebra! Säger Nybeck.

Som tidigare nämndes avbröts Zions säsong på grund av en fotledsfraktur. Men forwarden lyckades ta sig tillbaka och hann spela ett par matcher med J20, och gjorde även framträdanden i både semifinalerna och finalerna med HV71.

–Jag kände att jag kom tillbaka starkare och mer taggad efter det. Jag tror verkligen att jag lärde mig något under den skadeperioden, att man kan träna på bitar man kanske inte kan träna på annars, förklarar han.

Under tiden i HV71:s organisation, dit Nybeck anslöt 2017, har han samlat på sig en hel del erfarenheter som han berättar att han kommer att kunna ta med sig till sitt nya lag. Han har bland annat hunnit med mer än 50 SHL-matcher med Jönköpingslaget.

–Om vi ser på förra säsongen då när 'HV' åkte ur SHL, såklart att det var jäkligt tufft men det är sånt man tar med sig och lär sig av också. Och att vi studsade tillbaka sen så som vi gjorde med 'HV' var ju väldigt häftigt. Det är väl sådana erfarenheter man kan ta med sig, berättar Zion.

–Jag tror det kan vara nyttigt att gå igenom de sakerna vid ung ålder, det tror jag verkligen. Det är något som man kanske inte vill vara med om, men så här i efterhand så tror jag det har varit viktigt för mig att vara med på den här resan, adderar han.

Nybeck kommer till ett AIK vars senaste nyförvärv alla är unga spelare. Talangen Dalibor Dvorsky fyller 17 år i sommar och båda backarna Thimo Nickl och Albert Lyckåsen fyller 21 senare i år.

–De [Malm & Blomqvist] sa att de ville satsa lite yngre och det är extremt kul tycker jag, det finns många unga talanger som kan göra det bra i den här ligan, så det blir nog hur bra som helst, konstaterar Zion och fortsätter:

–När jag snackade med Malm och Anton så tyckte jag det lät bra från första början. Det lät väldigt roligt och intressant när de ringde, och de sa bara bra saker. Det lät även väldigt bra med allting runt omkring, staden och så. Det ska bli hur kul som helst att komma till AIK!

Zion, född och uppvuxen i Alvesta en liten bit söder om Jönköping, gick från moderklubben till HV71:s J18-lag och har varit kvar i organisationen sedan dess. Nu väntar alltså en flytt ännu längre norrut för honom, något han är mycket förväntansfull över.

–Det ska bli väldigt kul, jag är taggad på att testa något nytt. Ny stad, ny förening, nya lagkamrater, det blir en ny utmaning och det kommer bli jättekul, konstaterar han och fortsätter:

–De få gånger vi har mött AIK på Hovet så har det varit väldigt bra tryck där, så jag hoppas att det kommer mycket folk på matcherna så att det blir bra stämning!

Efter de två veckorna av golf och padel ser Zion fram emot att få lära känna sitt nya lag och alla nya lagkamrater uppe i Stockholm.

–Sen vill jag bara att säsongen ska dra igång så man kan börja lira igen, avslutar Nybeck.

Kontraktet med Zion Nybeck är skrivet över säsongen 2022/2023.

AIK Hockey