AIK:s powerplay levererade

15 september 2011 23:37

AIK tog under torsdagskvällen emot Timrå IK i premiärmatchen av Elitserien 2011/12. Strax över 5 400 personer var på plats. AIK-tifo hade skapat ett prydligt välkomnande på läktaren.


Innan nedsläpp hölls en tyst minut för Stefan Liv och hans lagkamrater i Lokomotiv Jaroslav och båda lagen spelade med svarta sorgband lindat runt armen.

Matchen hade inte hunnit bli mer än en minut gammal innan båda lagen visade att det var tufft spel som gällde, tacklingar och tjuvnyp delades ut från bägge håll. Timrås Nichlas Torp åkte ut 2+10 minuter efter att ha delat ut en tackling i ryggen på AIK:s David Karlsson-Lillieström som stod med ansiktet mot sargen. Lillieström blev liggandes på isen i smärtor, men kunde minuten senare åka till spelarbåset av egen maskin.

AIK kunde snabbt ge igen för den fula tacklingen genom att göra kvällens första mål. Stefan Johansson med ett klockrent skott från backposition, framspelad av Daniel Rudslätt. Timrå hade ett flertal målchanser, men Viktor Fasth briljerade. Som väntat.

Timrå insåg snabbt att provocera framför Fasth var ett sätt att hetsa upp AIK:s utespelare, vilket ledde till ett flertal gruff efter avblåsning. Matchuret visade 15:28 när AIK skulle öka på ledningen. 2-0 genom Oscar Steen från nära håll.

I den andra perioden inledde AIK med fyra utespelare. Timrå skapade hela tiden chanser på mål, men Viktor Fasth gav återigen publiken en chans att vråla ?Sveriges bästa målvakt?. När det hade gått lite mer än halva perioden spelade Patric Blomdahl fram Dick Tärnström som satte ett stenhårt skott som först tog i ribban och sedan in i mål. Timrå fortsatte att trycka puckar på mål och i en händelse tystnade hela publiken då Fasth räddade vad som såg ut att vara ett självklart målläge.

Period nummer tre inleddes med att AIK fick ett mål bortdömt. Publiken visade ljudligt sitt missnöje över domslutet, men det hann knappt gå mer än en minut innan 4-0 skrevs upp på måltavlan. Denna gång var det Richard Gynge som bjöd på ett snyggt skott som Timrås keeper inte alls var med på.

AIK blev åtta minuter in i sista perioden tilldömd en straff efter blockering av en utespelare i målgården och Linus Videll satte den mellan Joakim Lundströms benskydd.

Trots att det stod 5-0 till AIK gav inte Timrå upp kampen på ett reduceringsmål och med knappt sju minuter kvar av matchen spräckte Petr Vampola Fasths nolla.

Skottstatistiken visade att Viktor Fasth storspelade. 46 räddningar av 47 skott och målvaktshjälten blev framröstad som matchens lirare av publiken.

Text: Sara Victorin
Foto: Jesper Zerman