AIK-seger i händelserik seriefinal på Hovet
Publicerad: 2018-02-15

Det var födelsedagsfirande och seriefinal på Hovet när Gnaget tog emot Timrå IK på torsdagskvällen. Matchen hade det mesta: fart, spänning, en massa mål och AIK-seger.

AIK inledde matchen piggt och var nära att ta ledningen i seriefinalen genom Ludvig Claesson som följde med i anfallet men #4:s backhand träffade ramen.
Pucken studsade stolpe ut i det läget men kort efteråt var det tvärtom.
En målexplosion som varade i drygt två minuter kunde AIK gå upp i en tremålsledning.

Allt började med att Michael Haga utnyttjade en sargretur som uppstod efter att Clay Wilson avlossat den stora kanonen.
22 sekunder senare hade pucken hittat nätet bakom Victor Brattström i Timrå-kassen igen.
Denna gång var det David Berg som glömts bort i slottet och som kyligt kunde skjuta in pucken i mål.
Joakim Thelin kunde sedan, turligt, utöka till 3–0. Anton Holms bössa träffade först stolpen, innan den gick via Thelin och sedan studsade in i mål.

Timrå var ettriga framför Linus Lundin i AIK:s mål. Gästerna lade ofta puckarna mot mål och var snabbt framme och störde. Timrå var även duktiga på att fånga upp puckarna framför mål men hade marginalerna mot sig inledningsvis.

Den som gillar fartfylld och chansrik hockey hade valt rätt match att bevittna.
AIK var nära att utöka sin ledning i början av den andra perioden men Alexander Deilerts kanon träffade stolpen. Kort efteråt var det istället gästerna som skulle få jubla. Ett jubel de snabbt satte i halsen då hemmalaget – framförda av förstakedjan – replikerade omgående. Men i samma situation som pucken gick in i mål hittade domaren en utvisning – en något oklar sådan.

Gnaget klarade dock av spelet i numerärt underläge och kunde iscensätta en kontring i samma veva som laget blev fulltaligt. Viss rättvisa skipades då Kalle Jellvert hittade krysset.

Det var dock inte slut där. Båda lagen hade gasen i botten – vilket öppnade upp ytor bakåt. Något som Johan Johnsson utnyttjade när han åkte sig fri och hittade en lucka i bortre hörnet.

En kontakt som blev allt tätare när gästerna reducerade ytterligare en gång – den här gången i powerplay. Sekunderna senare kom så även kvitteringen.
Det var inte heller slut där. Timrå fortsatte att mala på och Linus Lundin svarade för ett par svettiga räddningar för att hålla kvar laget i matchen.

Mitt under all Timrå-press lyckades Anton Holm komma loss i en kontring. Ensam mot en Timråit valde han att avlossa ett handledsskott. Hovets publik – som för en sekund blev tyst när Anton Holm ställde in siktet – utbröt i ett stort jubel när pucken gick in i mål.

Timrå gav sig dock inte och kunde ännu en gång komma tillbaka och kvittera i spelformen numerärt överläge, med knappa tre minuter kvar av matchen.

Matchen gick till förlängning - och den fortsatte i samma spår som matchen. Lagen bytte chanser med varandra men fem minuter i spel tre mot tre kunde inte urskilja lagen åt. Istället fick straffar till att avgöra matchen.

En spelform AIK bemästrade bäst och tog hem bonuspoängen.

Nästa hemmamatch för AIK är den 21 februari, då Västerviks IK kommer på besök.