Säsongen 2012/2013

9 januari 2013 22:20
AIK-Historia

Efter två sensationellt lyckade SM-slutspel blev det 2012/13 aldrig något SM-slutspel för AIK. Det var inte så konstigt då många av de tongivande spelarna, och tränaren Roger Melin, hade lämnat laget. Ersättarna, varken tränarna eller spelarna, blev någon succé. Efter en mycket svag inledning kunde dock AIK hålla slutspelsdrömmen vid liv ända in i näst sista omgången.


Succéspelarna kunde inte ersättas

AIK tappade de allra mest tongivande spelarna och ledarna inför säsongen 2012/13. Det stod tidigt klart att tränaren Roger Melin skulle lämna för Linköping. Sveriges bästa målvakt Viktor Fasth gick till NHL, skyttekungen Richard Gynge till Ryssland. Poängkungen Robert Rosén försvann, trots gällande kontrakt med AIK, till Växjö. Daniel Bång och Patrik Nemeth provade båda spel i USA. Daniel Rudslätt slutade och Dick Tärnström skulle bara spela ett fåtal matcher. Kent McDonell, Johannes Salmonsson, Markus Svensson och Fredrik Svensson var andra som hade lämnat. Förhoppningar knöts till nyförvärv som Fredrik Hynning, Björn Melin, finländaren Esa Pirnes, målvakten Daniel Larsson och Allsvenskans poängkung Broc Little. Per-Erik Johnsson var ny tränare med Mats Lindgren och Anders Hultin som assisterande.

Den verkliga hockeyexperten Magnus Nyström i Expressen (som var den ende som förutsåg AIK:s framgångar de föregående två åren) menade att ”jag är tveksam till AIK inför den här säsongen eftersom laget tappat många av sina bästa spelare från ifjol”. Nyström var inte ensam om sina tvivel.

AIK började med sju förluster, om än tre efter förlängning, och var då redan tio poäng efter det Brynäs som till slut lyckades hålla AIK efter sig i kampen om den sista slutspelsplatsen. Men när Josh MacNevin kom tillbaka började laget att vinna, 5–3 mot Linköping. Eftersom de svenska skattereglerna tillät en lägre skatt, s.k. artistskatt, under förutsättning att spelaren inte bodde i landet mer än ett visst antal månader, anslöt MacNevin först i början av oktober. Samtidigt började NHL-spelare att knytas till svenska klubbar då den nordamerikanska ligan kom igång först i januari 2013 p.g.a. en arbetsmarknadskonflikt. Detta trots att Svenska hockeyligan sagt att så inte fick ske. De flesta klubbar respekterade det beslutet, bl.a. AIK som förlitade sig på befintligt spelarmaterial, men Brynäs, Modo och Frölunda, de lag som kom närmast ovanför AIK i sluttabellen, knöt NHL-spelare till sig vilket, i alla fall i Brynäs fall, till slut kan ha varit avgörande för att komma före AIK i tabellen. Noteras kan hur Brynäs under januari, när inga NHL-spelare längre fanns till hands, tog åtta poäng på 13 matcher.

Mitt under säsongen fick tränaren Per-Erik Johnsson gå, Anders Eldebrink ersatte men även om AIK fick en viss arbetsro blev det alltså inte slutspel. Malin Fransson i Dagens Nyheter menade att ”med tanke på hur AIK inledde säsongen är det svårt att säga att säsongen har varit ett misslyckande. Snarare var det förvånande att AIK med två omgångar kvar ens var nära att gå till slutspel. För några månader sedan kändes spel i kvalserien som ett troligare scenario.” Fransson fortsatte med att ”sportchefen Anders Gozzi valde att värva Per-Erik Johnsson som Melins ersättare. Det visade sig bli ett av Gozzis få misstag under alla år som han varit klubbens sportchef.”

Med facit i hand var det inte så konstigt att AIK inte upprepade slutspelssuccéerna från de föregående åren. Många av de allra bästa hade lämnat och dyra nyförvärv, som Björn Melin och Esa Pirnes, presterade aldrig på någon hög nivå och flera spelare menade under säsongen att det riktiga självförtroendet saknades.

Detta är utdrag ur boken ”AIK Hockey 100 år” som kommer ut hösten 2020. Boken skrivs av Anders Johrén och Hans Bolling och berättar hela AIK Hockeys historia, från den första matchen i januari 1921 till och med säsongen 2019/20.