Tung förlust i årets första derby

21 september 2011 01:00

Ett ineffektivt AIK förlorade tisdagens derby mot DIF med 4-2 inför 13 850 åskadare i Globen. En tuff start på andra perioden samt ett svagt powerplay-spel matchen igenom grundlade förlusten. Målskyttar för AIK var Robert Rosén och Dick Tärnström.


AIK började matchen bäst och tog en välförtjänt ledning genom Robert Rosén efter cirka sju minuters spel. Vackert framspelad av Fredrik Svensson och Richard Gynge. AIK hade dessförinnan haft det mesta av spelet och med lite skärpa hade ledningen kunnat vara större. Hemmalaget tvingades till time-out för att få en ändring på matchbilden. Djurgården spelade upp sig något men perioden slutade rättvist med ledning för bortalaget.

Den andra perioden hann knappt börja innan Dif hade vänt på matchen. Inom loppet av fyra minuter hade man spelat till sig en 3-1 ledning och nu var det AIK:s tur att ta time-out för att komma tillbaka i matchen. Efter flera misslyckade försök i powerplay lyckades AIK till slut nå en reducering via Dick Tärnström i spel 5-3. Detta var det enda av tio försök i spelformen som AIK lyckades förvalta. 3-2 efter den andra perioden.

AIK låg på för att nå en kvittering i den tredje perioden men närmare än Joakim Nordströms ribbträff en bit in på den tredje perioden kom inte gästerna. AIK tog ut Fasth med 2 minuter kvar av matchen men hemmalaget kunde sätta dit 4-2 målet. Årets första derbyförlust var därmed ett faktum.

Sammantaget var det en ganska tempofattig match för att vara ett derby. AIK fälldes av sin ineffektivitet och Gustaf Wesslau gick segrande ur målvakts-matchen.

AIK:s nästa hemmamatch är på lördag då man tar emot Frölunda på Hovet med nedsläpp 18.30.

Text: Calle Tennander
Foto: Jesper Zerman