Viktig bortaseger i Luleå
Publicerad: 2012-03-14

AIK vann den tredje slutspelsmatchen mot Luleå med 3-2 och leder därmed matchserien med 2-1. Det var återigen en stark andra period och uppoffrande spel matchen igenom som grundlade segern. Målskyttar för AIK var Stefan Johansson, Kent Mcdonell och Daniel Bång.

Efter måndagens imponerande insats mot Luleå på Hovet var det åter dags för AIK att resa upp till Coop Arena för match nummer tre mot Luleå. För AIK:s del handlade mycket av ”försnacket” om att ta med sig det fina spelet från förra matchen och för hemmalagets del, att hitta tillbaka till sitt spel från första matchen.

AIK kom ut bra i den första perioden och genom hög fart och kloka värderingar matchade man Luleå över hela banan. De revanschsugna hemmaspelarna slet hårt i inledningen för att sätta sin prägel på matchen och det var kamp om varenda centimeter av banan. Med tanke på det höga tempot i matchinledningen var det ändå få heta målchanser som skapades under de första 20 minuterna. Närmast var Daniel Rudslätt som ensam framför Luleås mål sånär fick träff på en fin diagonalpassning från Victor Ahlström. Men perioden slutade alltså mållös och även om hemmalaget skapade flest ”halvchanser” så var nog AIK det lag som var mest nöjd med perioden då man, till skillnad från de två tidigare matcherna, nu var minst lika bra som sina motståndare redan från nedsläpp.

Den andra perioden fortsatte som den första med högt tempo och två lag som vägrade ge vika. Efter 7:34 fick AIK chansen att spela i numerärt överläge efter att en märkbart frustrerad Sebastian Enterfeldt slashat gästernas Christian Sandberg.

AIK var under sitt powerplay nära att göra mål även om själva spelet i spelformen lämnade en del övrigt att önska. Men AIK fick återigen chansen att spela med en man mer bara någon minut efter att hemmalaget blivit fulltaliga.

Luleås Simon Hjalmarsson åkte ut två minuter för high-sticking och det dröjde inte länge innan Stefan Johansson tvingade Gustafsson i Luleå-målet att kapitulera. Med ett distinkt handledsskott stänkte han in 1-0 till AIK, fint framspelad av Oscar Steen.

Efter ledningsmålet hettade matchen till ytterligare och Luleå trummade på hårt för en kvittering men en snabb spelvändning från AIK bäddade för ett mönsteranfall där Josh MacNevin och Johannes Salomonsson briljant serverade Kent McDonell som smällde in 2-0 till AIK. Det dröjde endast 1 minut och 39 sekunder mellan bortalagets båda mål.

Efter AIK:s andra mål fick Luleå omgående chansen i powerplay efter att Stefan Johansson åkt ut för en tripping men hockey är inte alltid logiskt och innan Luleå hunnit etablera något riktigt spel snappade Daniel Bång upp en puck i höjd med mittlinjen och åkte med en rasande fart helt sonika ifrån sina motståndare och satte 3-0 till AIK.

Bortalaget klarade sedan av det resterande numerära underläget på ett effektivt sätt och den andra perioden började gå mot sitt slut. Men Luleå gav sig inte och efter 17:05 fick man till slut en viktig reducering genom Johan Fransson vilket höjde spänningen inför den sista perioden. I den tredje perioden jagade Luleå frenetiskt en reducering men AIK försvarade sig alltjämt bra och bjöd inte på mycket.

Därför kom Luleås reducering tämligen oväntat efter att Viktor Fasth, för ovanlighetens skull, schabblat bort en puck som mer eller mindre gav Luleås Nicklas Olausson öppet mål. 3-2 var ett faktum och målet skapade än mer nerver i matchen.

Efter Luleås reducering tog Roger Melin time-out för att samla sitt manskap. AIK lyckades fortsätta hålla uppe spelet bra och man fick viktiga minuter att gå utan att hemmalaget skapade något nämnvärt. Luleå tog ut målvakten i slutet av matchen men AIK rensade resolut framför det egna målet matchen ut och bärgade en rättvis seger.

Matchen var av typisk slutspelskaraktär där det ibland var mer vilja än skönhet. Nu bjöds förvisso AIK:s supportrar på en del vackra mål men det som bärgade segern var ändå det hårda jobb man gjorde matchen igenom. AIK lyckades med att bygga vidare på spelet från förra matchen medan Luleå har något mer att jobba på inför nästa match.

Noterbart under matchen var att Fredrik Carlsson fick utgå pga. skada under den första perioden och även Dick Tärnström klev av tidigt. Glädjande nog var att deras ”ersättare” Josh MacNevin och Christopher Aspeqvist var oerhört bra under hela matchen vilket är betryggande inför fortsättningen.