Hovet kokade när AIK vann
Publicerad: 2012-03-16

AIK besegrade under fredagskvällen Luleå med 4-1 inför 8094 åskådare på Hovet. Därmed leder AIK kvartsfinalserien mot Luleå med 3-1 och kan vid seger i nästa omgång säkra en semifinalplats. Målskyttar för AIK var Johannes Salmonsson, Josh MacNevin, Dick Tärnström och Kent Mcdonell.

AIK kom ut starkt i matchen och genom hög fart i skridskoåkningen och fysiskt spel över hela banan trummade hemmalaget på med det spel som varit så framgångsrikt under de två tidigare mötena.

Redan efter 4:29 kom utdelningen för det hårda slitet. Johannes Salmonsson fick tag i en lös puck framför bortalagets mål och kunde enkelt lyfta in 1-0.

Matchen svängde sedan något efter AIK:s ledningsmål och bägge lagen krigade om chanserna även om AIK var det lag som tryckte på hårdast. Inte helt orättvist utökade AIK sin ledning till 2-0 genom Josh MacNevin, fint framspelad av Cristopher Aspeqvist.

Luleå höjde sig något under den sista delen av perioden och man var inte på något sätt ofarliga men Viktor Fasth i AIK-kassen stod för flera fina räddningar och hemmalagets ledning stod sig perioden ut.

I den andra perioden fortsatte AIK att trycka på mot motståndarmålet men Luleå stod upp bra och lyckades lyfta spelet ju längre perioden led. Hemmalaget fick det allt svårare att få till några längre anfall. När Joonas Vihko snyggt reducerade till 2-1 genom ett rappt handledsskott efter 31:31 fick bortalaget ytterligare energi att jobba med.

Gästerna fick också chansen i powerplay kort efter sin reducering och man skapade ett par farliga chanser men utan resultat. Luleå var riktigt på gång i den andra perioden och när de flesta väntade sig ett kvitteringsmål från Luleå smög Dick Tärnström in i ”slottet” och vinklade elegant in 3-1 efter en fin passning av Salmonsson, ett mål som ”hockeykännare” skulle beskriva som psykologiskt viktigt.

AIK fortsatte att spela både energifyllt och klokt under den tredje perioden. Luleå förde lite mer av spelet men stoppades allt som oftast effektivt av AIK:s täta försvar. Hemmalaget fick värdefull tid att gå utan att Luleå skapade några riktigt farliga chanser och när Kent Mcdonell pangade in 4-1 efter en snabb spelvändning var matchen avgjord.

Luleå lyckades inte höja spelet och AIK kunde komfortabelt spela av matchen. Faktum är att AIK var betydligt närmare att göra 5-1 än Luleå att nå en reducering. Inte minst vittnar skottstatistiken i den sista perioden om AIK:s starka avslutning på matchen, 12- 4 till hemmalaget.

AIK imponerade inför ett fullständigt kokande Hovet denna kväll. Många spelare förtjänar lovord men framförallt Dick Tärnström, Oscar Steen och Viktor Fasth bör ses som kvällens stora segerorganisatörer.

Nästa match är på söndag i Coop Arena och vid seger kan AIK säkra en plats i semifinalserien. Men det gäller att ha fötterna på jorden och vara beredda att jobba lika hårt på söndag då Luleå troligtvis kommer att sälja sig dyrt för att inte få respass ur slutspelet.