AIK rådde inte på Linköpings defensiv
Publicerad: 2012-01-05

Efter två starka insatser på hemmaplan kunde det just nu bortasvaga AIK inte rå på Linköpings starka defensiv. Östgötarna började bäst och fick ledning tidigt. AIK hade sedan svårt att skapa riktigt heta chanser trots ett skottövertag i matchen. AIK:s målskytt var Richard Gynge.

Den tippade toppkandidaten Linköping är i stort poängbehov. Det visades tydligt i upptakten av matchen. Linköping ägde det mesta av spelet och skapade gång på gång farligheter framför duktige Viktor Fasth. Men tillslut fick hemmalaget hål på landslagskeepern. Efter ett slarvigt uppspel av AIK fick LHC ett tre mot tvåläge. Magnus Johansson sköt och i trafiken framför Fasth studsade pucken via Pontus Petterström i mål. Efter målet jämnas matchbilden ut något. Men AIK har svårt att skapa farliga chanser. Skotten kom ofta långt utifrån med fri sikt för den vikarierande hemmamålvakten Engstrand. Linköping däremot fick flera bra lägen att utöka sin ledning, men Fasth stod upp bra och gjorde några fantastiska räddnigar.
– Vi hade knappt ett anfall och då går det inte att spela ishockey. Vi måste vara mycket modigare med pucken, den här perioden hade ingenting roligt sa AIK-tränaren Roger Melin i CANAL+.

I den andra perioden blev Linköping passiva och AIK fick ett allt större puckinnehav. Men Engstrand fortsatte att spela stabilt och tog alla av AIK:s 14 skott i mellanakten. Linköping, utan självförtroende, fokuserade på att täppa till bakåt. Hemmalaget fick bara till fyra skott på mål. Men det räckte för att ändå kunna vinna den andra perioden med 1-0. I ett powerplay efter 13 minuter tog tjecken Hlinka tillvara på en retur och kunde enkelt peta in pucken i öppen kasse. AIK såg sega ut och saknade tempot från de senaste hemmamatcherma.

AIK får start tredje perioden i fem mot fyra. Men powerplayet var ineffektivt och pucktempot lågt. Trots att vilja fanns kunde man inte kanalisera det i några kanaliser. Istället var det Linköping som efter halva perioden fick sätta sitt tredje mål för kvällen. De ojämna domarna tog ytterligaren en oförklarlig utvisning på en AIK:are. Nyförvärvet Hartigan visade vilja och forcerade in pucken i mål. 3-0 och matchen kändes avgjord. Stockholmarna var trötta och hade svårt att växla upp. Men med sju minuter kom det en reducering. Seriens hetaste målskytt Richard Gynge kastade iväg pucken mot mål och vi en hemmaback styrdes pucken upp i nättaket bakom en chanslös Christian Engstrand. Med två minuter kvar tog AIK ut Fasth och försökte forcera till sig en kvittering. Men Linköping som under hela kvällen gjort en bra defensiv insats – med ex-gnagaren Niklas Hävelid i spetsen – stod upp bra och fredade sitt mål från ytterligare påhälsning.

AIK får slicka såren och får snabb chans till revansch. Redan på tisdag är det dags för match mot Linköping igen, den här gången hemma på Hovet.