Schack matt, Luleå

18 mars 2012 19:21

Semifinalsplatsen blev under söndagen säkrad när AIK bortaslog Luleå. Viktor Fasth höll sin första slutspelsnolla den här säsongen och Oscar Ahlström, Patric Blomdahl och Christian Sandberg stod för målen när AIK för andra säsongen i rad slog ut grundserievinnarna i kvarten.


Det var ett självsäkert AIK som klev ut på isen i Coop Arena och Luleå visade tidigt att det inte skulle bli en lätt match. Hemmalaget styrde spelet i början av första perioden och AIK fick försvara sig emot ett hårt forcerande Luleå.

Efter cirka nio spelade minuter kom den hetaste chansen för norrlandslaget då Sebastian Enterfeldt blev serverad ett helt öppet mål, men han sköt strax utanför. När mer en halva perioden var spelad kom AIK in alltmer i anfallszonen och kedjan med Patric Blomdahl, Christian Sandberg och Daniel Bång gjorde ett riktigt slitgöra i Luleå-zonen, men första perioden slutade mållös.

Innan andra perioden skulle sätta igång meddelades det att Daniel Rudslätt hade spelat färdigt för dagen. Han åkte på en tackling i slutet av första perioden och fick ont i knät. Christopher Aspeqvist fick då istället ta plats med tvillingarna Oscar och Victor Ahlström i tredje formationen.

Matchens första powerplay tilldelades AIK då Jonas Berglund åkte ut för en solklar hakning, men Luleå höll tillbaka AIK-anfallet och bortalaget lyckades inte skapa något farligt läge.

Istället fick Luleå spela i powerplay efter att Richard Gynge åkt ut för en fasthållning. När matchuret stod på 12:49 satte Oscar Ahlström dit matchens första mål. David Rautio räddade Oscars första skott på mål, men släppte en retur som AIK-forwarden själv tog hand om.

Minuterna efter målet var det ett gigantiskt tryck från AIK:s sida och dom visade vilket lag som var de vassare. Tredje perioden hann endast bli 29 sekunder gamal innan AIK skulle få ytterligare en chans att spela i powerplay. Luleås Sebastian Enterfeldt tryckte in Fredrik Carlsson i sargen som linkade till båset med märkbar smärta i knät.

AIK fick utdelning i spel med en man mer på isen, Patric Blomdahl fick in pucken bakom en skymd Luleå-keeper. AIK visade fortsatt säkerthet i spelet och var både starkare offensivt och defensivt.

Luleå skapade alltför lätta målchanser och det var inte tillräckligt för att spräcka Viktor Fasths nolla. Efter 18:02 tog Luleå time out och valde att plocka ut målvakten, men trots att AIK drog på sig en utvisning och fick spela fyra mot sex lyckades Luleå inte få in en reduceringspuck, utan det var istället Christian Sandberg som hittade öppet mål och satte spiken i kistan.