AIK nollade av Luleå

29 september 2011 22:56

AIK var betydligt mer med från start än i bortamatchen mot Linköping men blev trots det utan poäng. I en intensiv match med högt tempo förlorade AIK med 0-1 mot Luleå. Det var AIK:s andra raka förlust och andra hemmamatchen på raken utan mål.


Matchen börjar med att Chris Abbott i Luleå blir utvisad redan efter 13 sekunder. AIK lyckas etablera spelet i Luleås och har några bra skott utan att lyckas göra mål. Därefter är tempot högt med det mesta av spelet förlagt i Luleås zon. AIK har några skott på mål men David Rautio kan freda sitt mål.

Efter 07:51 åker Stefan Johansson ut för crosschecking. Luleå har svårt att skapa chanser samtidigt som AIK spelar bra och kan slå ut pucken ganska enkelt. Med bara 11 sekunder kvar på utvisningen åker Robert Rosén ut för hooking efter en snygg fint av Luleås Johan Fransson.

Luleå skjuter två bra skott innan Stefan Johansson kommer tillbaka på isen. AIK försvarar sig återigen bra och får ut pucken ur zon. Chris Abbott visar vilken skicklig spelare han är när han glider in i AIK:s zon och slår pucken diagonalt framför mål och tvingar Fasth till en sidledsförflyttning. Johan Harju kan enkelt stöta in pucken i mål och ge Luleå ledningen.

Därefter tar Luleå kommandot i matchen. Man forecheckar högt och skär av passningsvägarna för AIK. AIK har mycket stundtals svårt att ta sig ur egen zon i slutet av perioden.

Andra perioden inleds i tempo furiosa. Spelet böljar fram och tillbaka. Båda lagen skapar en del men inga riktigt heta chanser. Joakim Nordström utvisas i början av perioden utan att det blir farligt framför Fasth.

Även nästa utvisning drabbar AIK. Rikard Gynge utvisas efter 12:20. Luleå har en farlighet direkt. Strax efteråt skriker hela Hovet på utvisning när en Luleå-spelare som det ser ut åker på Fasth. På reprisen kan man se att det snarare är Daniel Rudslätt som skall åka ut för crosschecking.

Matchen tappar lite tempo vilket inte är konstigt med tanke på hur högt uppskruvat det har varit.

Med tre minuter kvar är det AIK:s tur att få spela i power play. Man håller pucken i Luleås zon men tempot är lite lågt. Sandberg har en bra chans från nära håll men pucken går utanför. Precis när utvisningen är på väg att ta slut drar Chris Abbott på sig en ny utvisning. AIK får dock inte till något ordnat spel utan Luleå kan gå till pausvila med fortsatt ledning.

AIK lyckas inte utnyttja den kvarvarande tiden på utvisningen. Tempot fortsätter att vara högt. Lagen har dock svårt att komma till vassa avslut även om Luleås Jonas Berglund gör en stark inbrytning som Fasth kan avvärja.

Publiken börja leva med. Ljudnivån tyder snarare på ett fullsatt Hovet än de de 4 269 som är på plats.

Fastän det är AIK som behöver skapa målchanser är det Luleå som är närmare ett mål. Med 4 minuter kvar slarvar AIK lite i egen zon och Luleå kan kombinationsspela riktigt snyggt. Målskytten Harju har ett bra läge där Fasth är lite skymd.

Med dryga minuten kvar tar AIK ut Viktor Fasth. Man lyckas komma in i anfallszon men klarar inte av att skapa några heta målchanser. Luleå kan i stället hålla undan och ta alla tre poängen.

På presskonferensen sa Luleås tränare Jonas Rönnkvist att det var en lika jämn match som siffrorna visar. Det var en lagseger för Luleå. Han var särskilt nöjd med den tredje perioden som han ansåg vara deras bästa. Som avslutning sa han att AIK blir ett topplag.

Roger Melin höll med om analysen. AIK kom inte till framför mål och Luleå gör en bra match. När de får ledningen är de bra. Luleå är också ett lag som är jobbigt att möta. AIK försökte hitta spelvändningarna för att skapa målchanser men lyckades inte.

Sammanfattningsvis kan sägas att AIK aldrig lyckades hota Luleå ordentligt. Luleå spelar med väldigt intensiv press vilket gör det svårt föt AIK att hitta luckor för att kunna skapa farliga chanser. Den sista perioden är Luleå klart bättre vilket skottstatistiken 11-4 till Luleå visar.

AIK får nu ladda om batterierna för att försöka revanschera sig borta mot Brynäs på lördag.

Text: Jonas Virdalm
Foto: Jesper Zerman