Stabil insats gav AIK tre poäng
Publicerad: 2012-01-10

AIK tog tre mycket viktiga poäng hemma mot Linköping i kampen om en slutspelsplats. Jonas Liwing inledde målskyttet i den andra perioden när AIK exploderade med tre mål på lika många minuter. Den andra perioden är en av AIK:s absolut bästa för säsongen. Det var en skön revansch efter förlusten senast borta mot Linköping.

AIK inleder matchen ganska piggt och vill visa Linköping att man är med från start. Emellertid drar AIK på sig två utvisningar i rad så att man tappar initiativet. Med tanke på att AIK släppt in rätt många mål i numerärt underläge på sistone känns det skönt att man lyckas freda kassen från påhälsning. AIK:s bästa chans i perioden kommer i den 16:e minuten när Pavlikovsky går runt kassen och får Fredrik Norrena helt ur position. Pavlikovski passar till Dick Tärnström men det är många täckande spelare framför det tomma målet så Tärnström får inte in pucken i mål. Sammanfattningsvis är det en period med få klara chanser delvis beroende på att Linköping spelar tätt. AIK har inte riktigt farten att luckra upp Linköping.

I den andra perioden tar AIK direkt tag i taktpinnen. Man börjar få till några långa anfall och skapar halvchanser. Stundtals ser det ut som om AIK spelar i power play. När kedjan med Rosén, Steen och Gynge är inne får Linköping knappt röra pucken. Efter 8:35 kan AIK äntligen och mycket rättvist ta ledningen genom Jonas Liwing på passning från Kent McDonell. Det hinner inte ens gå två minuter innan Richard Gynge kan slå in 2-0. Bara dryga minuten senare är det dags för Daniel Bång att i powerplay sätta 3-0. Om första perioden var lite avvaktande spelar AIK med mer fart och frenesi i den andra. Linköping hinner inte alls med. Det är närmare ytterligare hemmamål än att Linköping reducerar. Sista minuten står publiken upp och applåderar AIK-spelarna.

I den sista perioden är det Linköping som börjar intensivt och tvingar Rosén att ta en utvisning redan i den första minuten. AIK klarar dock av det. Linköping har tagit sig tillbaka spelmässigt i matchen, dock utan att skapa rejäla målchanser. Man har inget att förlora i det här lägeta av matchen. Med dryga fyra munuter kvar har Jaroslav Hlinka ett bra skott som tar i stolpen efter en snabbt uppspel av Fredrik Norrena. Det är det närmaste Linköping kommer. Om man hade små chanser innan blir de obefintliga när Andreas Jämtin drar på sig ett matchstraff efter att ha hoppat på Stefan Johansson. Det var väldigt mycket frustration hos den forne AIK:aren.

AIK vinner mycket rättvist efter bra spel från framför allt kedjan med Gynge, Rosén och Steen. På den mycket välbesökta presskonferensen där Harald Lückner tilldrog sig det största intresset var tränarna överens om att den första perioden var jämn. Harald Lückner tycker att man har dåligt tålamod i den andra perioden när AIK gör sina mål. Man har en del att jobba på även om man gjorde ett ärligt försök i den sista perioden. Enligt Roger Melin var den andra perioden en av de bästa perioderna denna säsong där man åker skridskor över hela banan. I den tredje blir man lite rädda men reder ut det hela tack vare Victor Fasth och offervilja. Han tyckte att det var skönt med revansch efter förlusten borta.